Antena Căutare

Netanyahu, reales confortabil la conducerea Likudului

Premierul în exerciţiu israelian Benjamin Netanyahu - inculpat de corupţie şi contestat pe plan intern prima oară după un deceniu - a fost reales confortabil la conducerea Partidului său Likud (dreapta), pe care-l va conduce din nou în alegerile din martie, relatează AFP.

Deputatul Gideon Saar, un fost ministru, avea puţine şanse de victoie în faţa lui Netanyahu, şeful Likudului din 1993 - mai puţin timp de şase ani, când a fost condus de Ariel Sharon. Însă un rezultat strâns ar fi putut fragiliza poziţia celui mai longeviv premier din istoria Israelului - 13 ani, dintre care zece neîntrerupt.

Rezultatul final al alegerilor interne, comunicat în noaptea de joi spre vineri, lasă puţin loc suspansului - 72,% ”pentru” şeful în exerciţiu al Guvernului, faţă de 27,5% din voturi cât a obţinut rivalul său.

”O imensă victorie! Mulţumesc membrilor Likudului pentru încrederea, susţinerea şi afecţiunea lor”, a reacţionat pe Twitter Benjamin Netanyahu vineri, la puţin timp după miezul nopţii, la o oră după scrutin.

Aproximativ 57.000 de membri ai partidului au votat în aceste alegeri primare, reprezentând o prezenţă la vot puţin sub 50%.

”Cu ajutorul vostru şi a lui Dumnezeu voi conduce Likudul către o mare victorie în alegeri în viitor şi vom continua să conducem statul evreu către reuşite fără precedent”, a adăugat Netanyahu, în vârstă de 70 de ani.

Presa israeliană a preconizat o victorie a lui Netanyahu, însă scorul ţine prima pagină în ziare.

”Netanyahu, mare moment”, scrie cel mai mare cotidian cu plată din ţară Yediot Aharonot, iar postul public de radio KAN evocă o ”victorie zdrobitoare”.

Cotidianul de stânga Haaretz apreciază că Netanyahu îşi datorează victoria ”loialităţii tribale” a susţinătorilor săi.

Benjamin "Netanyahu a condus partidul în alegerile din ultimii 14 ani în mod consecutiv şi per ansamblu în ultimele două decenii. Membrii cei mai tineri ai Likudului nu şi-au cunoscut partidul fără Netanyahu la conducere”, scrie ziarul.

”ASUMAREA UNOR RISCURI”

Gideon Saar şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe şeful în exerciţiu al Guvernului. ”Sunt mulţumit de decizia mea de a mă ridica” împotriva lui Netanyahu, a scris el pe Twitter. ”Cei care nu vor să-şi asume riscuri nu vor câştiga niciodată”.

”Felicitări primului ministru (...). Colegii mei şi cu mine ne vom afla în spatele său în campania pentru asigurarea victoriei Likudului”, a adăugat el, referindu-se la alegerile legislative prevăzute la 2 martie.

Scrutinul intern a fost cerut de către Saar, în urma inculăpării luna trecută a lui Netanyahu cu privire la corupţie, abuz de încredere şi fraudă în trei dosare.

Netanyahu a denunţat ”false acuzaţii motivate de consideraţii politice” după anunţarea inculpării sale.

Stephan Millier, un politolog intervievat de AFP, a relevat că el a dus o campanie deosebit de intensă, pentru a nu-i lăsa nicio şansă adversarului său. ”Postul îi era în joc şi s-a bătut”.

O victorie în alegerile primare era o etapă crucială pentru şeful în exerciţiu al Guvernului, care urmează să rămână în funcţie în pofida inculpării - legea israeliană prevede că orice ministru urmărit penal trebuie să demisioneze, dar nu şi un premier

El a participat la mai multe reuniuni politice în mai multe oraşe. Joi a apărut în direct pe Facebook, sunând membri ai partidului pentru a-i îndemna la vot.

IMPAS POLITIC

Netanyahu are de-acum dificila sarcină de a conduce campania Likudului în vederea celui de-al trielea rând de alegeri în mai puţin de un an.

În urma alegerilor anticipate din aprilie, iar apoi din septembrie, nici Netanyahu şi nici Benny Gantz, liderul Partidului ”Albastru-alb” (centru), nu au reuşit să adune 61 de deputaţi - pragul majorităţii parlamentare - pentru a forma Guvernul.

Preşedintele Reuven Rivlin a încredinţat această sarcină inclusiv Parlamentului, care nu a reuşit nici el, trimiţând ţara din nou la vot.

Pentru a scoate ţara din impas, deputaţii este necesar să schimbe tabăra şi să se alăture fie celei a lui Gantz, fie a lui Netanyahu. Mai puţin în cazul în care cei doi rivali se unesc.

Însă Partidul ”Albastru-alb” refuză să împartă puterea cu un premier inculpat. Fostul şef al armatei Benny Gantz joacă, împotriva lui Netanyahu, cartea probităţii.

Potrivit lui Gayil Talshir, o profesoară de ştiinţe politice de la Universitatea ebraică din Ierusalim, această victorie în alegerile primare l-ar putea consolida pe Netanyahu în cruciada sa împotriva inculpării.

”Toată miza pentru Netanyahu este să-şi asigure o imunitate, iar pentru asta el are nevoie de 61 de voturi” în Parlament, adică o majoritate care să-i permită să formeze un guvern, subliniază ea.

Primele sondaje sugerează însă o situaţie neschimbată în rândul alegătorilor.

Sursa : news.ro

Un avion cu 100 de oameni la bord, între care și copii, s-a prăbușit într-o clădire! Atenție, imagini ce vă pot afecta e... Patriarhia Moscovei întrerupe relaţiile cu Patriarhia din Alexandria după ce patriarhul ortodox Theodoros al II-lea recu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x