Căutare Live

Noile sancțiuni pe care UE le aplică Rusiei, în contextul războiului pornit în Ucraina. Ce a declarat vicepreşedintele Comisiei UE

Bruxelles-ul va prezenta în curând un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, care ar include ”o anumită formă” de embargo asupra petrolului, după ce Uniunea Europeană (UE) a fost presată să priveze Moscova de veniturile profitabile rezultate din energie.

Noile sancțiuni pe care UE le aplică Rusiei, în contextul războilui pornit în Ucraina. Ce a declarat vicepreşedintele Comisiei UE

Hepta

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, a declarat faptul că Bruxelles-ul va prezenta în curând un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, care ar include ”o anumită formă” de embargo asupra petrolului.

Care sunt noile sancțiuni pe care UE le aplică Rusiei, în contextul războilui pornit în Ucraina

”Lucrăm la un al şaselea pachet de sancţiuni şi una dintre problemele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo asupra petrolului. Când impunem sancţiuni, trebuie să facem acest lucru într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în acelaşi timp daunele colaterale asupra noastră”, a spus Dombrovskis.

Dombrovskis a precizat că detaliile precise ale sancţiunilor care vizează petrolul nu au fost încă convenite, dar ar putea include o eliminare treptată a petrolului rusesc sau impunerea de taxe la export dincolo de un anumit plafon de preţ, potrivit news.ro.

Citește și: În ce mod sunt sancționate fiicele lui Putin de Canada. Cu ce se ocupă cele două

”Vor fi câteva nuanţe, iar munca este în desfăşurare”, a adăugat Dombrovskis, fostul premier al Letoniei.

Oficialii UE au spus că noile sancţiuni ar putea fi prezentate atunci când toate ţările vor ajunge la un consens. Sancţiunile vor necesita sprijinul unanim din partea celor 27 de state membre ale blocului şi ar putea fi convenite până luna viitoare, a mai spus el.

Bruxelles-ul ia în considerare, de asemenea, măsuri pentru a elimina cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din sistemul de plăţi Swift, a adăugat vicepreşedintele Comisiei.

Oficialii au recunoscut că orice astfel de schemă ar avea nevoie de acordul unor state precum China şi India, care nu s-au alăturat sancţiunilor occidentale. Dombrovskis a subliniat că UE a luat legătura cu India şi China, dar nu a fost luată o decizie cu privire la taxele vamale internaţionale.

Citește și: Ce pedepse s-au aplicat fiicelor lui Vladimir Putin. Maria Putina şi Ekaterina Tihonova stau pe averi uriașe

”Ar fi nevoie să construim o coaliţie cât mai largă posibil”, a continuat el.

Una dintre dilemele de care s-au lovit ţările occidentale este că sancţiunile suplimentare aplicate petrolului ar conduce la creşterea preţului mărfii, ar afecta economia Europei şi ar creşte veniturile Moscovei. Spre deosebire de gaze naturale, care sunt vândute prin anumite conducte care nu pot fi deviate cu uşurinţă, Rusia este capabilă să vândă petrol oricăror clienţi care îl doresc.

Economia Europei, condusă de Germania şi Italia, este expusă unei creşteri a preţurilor la gaze naturale şi petrol. O interdicţie totală a energiei ar elimina 3% din PIB-ul zonei euro anul viitor, potrivit Fondului Monetar Internaţional. După presiunile iniţiale ale SUA de a impune o interdicţie la scară largă, Janet Yellen, secretarul trezorerie SUA, şi-a schimbat poziţia în ultimele zile. Creşterile suplimentare ale preţului petrolului se vor adăuga presiunilor inflaţioniste globale, a avertizat ea.

În absenţa sancţiunilor, UE se pregăteşte să renunţe integral la energia rusă în următorii ani. Continentul european riscă o iarnă în care energia va fi raţionalizată în cazul în care aprovizionările asigurate de Moscova vor fi diferite de nivelurile actuale, au avertizat economiştii.

”Trebuie să luăm decizii informate cu privire la cum şi ce fel de sancţiuni impunem”, a conchis vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene.

Primele imagini cu Vladimir Putin la Slujba de Înviere. Gestul cu care a surprins o lume întreagă... Presupusa iubită a lui Vladimir Putin, Alina Kabaeva, a avut parte de prima apariție publică de la începutul războiului...
Parteneri
Cele mai bune alimente pentru a scăpa de durerea în gât. Care sunt recomandările specialiștilor
Catine.ro
Ultimele știri
x