Antena Căutare

UPDATE Importatorul francez ar fi vinovat pentru scandalul carnii de cal

Hotii au strigat hotii in scandalul carnii de cal care a infuriat Europa. In limba franceza. Dupa ce a incercat sa arunce vina asupra Romaniei, importatorul de carne Spanghero a fost gasit vinovat de frauda chiar de autoritatile din tara lui. In acest timp, in Marea Britanie, anchetatorii au descoperit ca in 50 de scoli carnea de cal pe. varza face parte din meniul zilnic.

Anchetele europene in cazul carnii de cal vandute drept carne de vita au desemnat primii vinovati. Ei se gasesc in Franta si Marea Britanie, nu in Romania, denuntata, totusi, zile in sir de presa din diferite tari europene. Inselatoria a pornit, se pare, de la o firma franceza care a modificat, ilegal, eticheta carnii, pentru a-si spori beneficiile. Si in Marea Britanie au fost arestate trei persoane suspecte de frauda.

Principalul vinovat in scandalul alimentar pare sa fie o firma din sud-vestul Frantei. Aici, cel putin 550 de tone de carne de cal, din care o parte venise din Romania, s-au transformat, peste noapte, in carne de vita.

“Se pare ca primul agent economic din aceasta retea care a pus eticheta de "vita" pe carnea de cal venita din Romania este firma Spanghero”, a declarat Benoit Hamon, ministrul francez al consumatorilor.

Firma se declara, fireste, nevinovata, dar autoritatile i-au retras, deocamdata temporar, autorizatia sanitara. In Franta a ajuns si carne de cal din Marea Britanie, unde veterinarii au facut o descoperire ingrijoratoare: unele dintre animalele sacrificate fusesera tratate cu fenilbutazona. Medicamentul este prescris si oamenilor, pentru artrita, dar, in doze mari, poate fi daunator. Pericolul este, insa, foarte redus.

“Ca sa depasiti doza terapeutica, pe care o administram pacientilor, ar trebui sa aveti hamburgeri din carne de cal 100%, din cei mari, de 250 de grame, si sa mancati 500 - 600 din acestia intr-o singura zi”, a precizat medical britanic Sally Davies.

Ancheta scoate la iveala proportiile cu adevarat enorme ale afacerii. Carnea "falsificata" livrata de francezi a ajuns la zeci de fabrici de prelucrare din cel putin 13 tari europene si, de aici, in milioane de semipreparate vandute in magazine. Sanatatea publica nu este, totusi, in primejdie, deoarece carnea de cal este un aliment traditional in Franta si alte tari.

“Este o carne cu gust ceva mai puternic, dar are si calitati binecunoscute. Eu imi amintesc ca le-am aflat de la bunica si parintii mei. Are reputatia de a fi o carne care te mentine in forma”, a mentionat Thierry Auger, proprietarul unui restaurant specializat in carne de cal.

Din suspecta, Romania a ajuns victima colaterala a scandalului si plateste oalele sparte de altii. Europenii se feresc sa mai cumpere carne de la producatorii romani, care se tem ca vor suferi pierderi pe care nu le va compensa nimeni. finalul e adaptat dupa 19 ca m-am plictisit de subiect.

Arhiepiscopul ungur Peter Erdo ar putea deveni inlocuitorul Papei Benedict al XVI-lea... Greva controlorilor de securitate continua sa afecteze aeroporturile germane...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x