Antena Căutare

Obama i-a cerut lui Bashar al-Assad sa renunte la putere. Rusia si China au blocat rezolutia ONU legata de Siria

Rusia si China au blocat adoptarea, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a unei rezolutii care sa ii ceara presedintelui Bashar al-Assad sa renunte la putere in urma masacrului din orasul sirian Homs.

In votul de sambata, Rusia si China si-au folosit dreptul de veto pentru a bloca adoptarea rezolutiei care ar fi asigurat Liga Araba ca Natiunile Unite "sprijina in totalitate" planul Ligii de ai cere lui Bashar al-Assad sa transfere puterea in mainile unui deputat. Ceilalti 13 membri ai Consiliului de Securitate au votat in favoarea masurii.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, ii solicitase, astazi, omologului sirian, Bashar al-Assad, sa se retraga de la putere. Obama il acuza pe Assad de reprimarea protestelor si de uciderea civililor, conform presei internationale.

Liderul de la Casa Alba a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa adopte o pozitie impotriva "brutalitatii neobosite" a presedintelui sirian Bashar al-Assad.


Obama a acuzat regimul sirian, intr-o declaratie foarte dura, de „ura fata de oameni si fata de demnitatea umana", dupa moartea a sute de persoane in orasul Homs. Liderul a adaugat ca Assad si-a pierdut legitimitatea si comunitatea internationala „trebuie sa lucreze pentru a proteja poporul sirian".

„La 30 de ani dupa ce tatal sau a masacrat zeci de mii de persoane nevinovate la Hama, Bashar al-Assad a demonstrat o ura similara fata de oameni si fata de demnitatea umana", a spus Obama.


Ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov: "Daca SUA vor scandal, nu ii vom opri"

Declaratiile liderului american vin in contextul in care ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov a anuntat ca va merge marti la Damasc pentru o intrevedere cu presedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a gasi o solutie diplomatica la criza, conform AFP.

„Daca vor un alt scandal la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, nu ii vom opri noi", a declarat Lavrov, care a adaugat ca spera ca Statele Unite sa nu voteze aceasta rezolutie la Natiunile Unite.

Seghei Lavrov a avertizat Washington-ul ca implicarea in problemele Siriei va duce la "un scandal", conform AP.

Atacul din Homs, de vineri, este considerat cel mai sangeros din cele 11 luni de proteste urgentand adoptarea unei rezolutii de catre Natiunile Unite cu privire la situatia din Siria. Peste 200 de oameni, intre care femei si copii, au fost ucisi, vineri noapte, de artileria regimului sirian, in orasul Homs, un oras din centrul Siriei.

foto: EPA/ Intact Images

Oficial american: Israelul ar putea ataca Iranul, in primavara, impotriva instalatiilor nucleare... Un seism cu magnitudinea de 6 grade s-a produs in largul coastelor filipineze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x