Guvernul britanic a luat o decizie cu privire la românii din Marea Britanie și alți imigranți din state din Uniunea Europeană, în perioada de după producerea Brexit-ului.
Mai exact, guvernul britanic a renunţat la planurile de a suspenda libertatea de mişcare a românilor și altor cetăţeni din Uniunea Europeană în cazul unui Brexit fără acord după 31 octombrie. Planurile au fost abandonate din cauza riscului de invalidare în justiţie.
Astfel, guvernul britanic va acorda românilor și altor cetăţenilor europeni drept de şedere temporară pe o perioadă de trei ani.
Avocaţi angajaţi de ministerul de interne au avertizat că tentativa de a schimba legea ar genera haos, potrivit Sunday Times.
Termenul de 31 octombrie este prea timpuriu pentru ca guvernul să poată trece un proiect de lege prin parlament, iar folosirea legii retragerii din UE ca bază pentru a ocoli parlamentul ar putea fi contestată în justiţie cu şanse de 70% de a fi invalidată, potrivit juriştilor.
Acest lucru ar risca anularea altor 500 de măsuri luate până acum în baza aceluiaşi temei juridic. Comitetul guvernamental care pregăteşte măsurile în cazul unui Brexit fără acord a căzut de acord, potrivit lui Sunday Times, să limiteze libertatea de mişcare a cetăţenilor UE prin „schimbări vizibile", cum ar fi interzicerea intrării în Regatul Unit a celor cu condamnări la închisoare cu executare de peste un an.
La ora actuală funcţionează o „schemă de stabilire" pentru cetăţenii UE deja aflaţi în Marea Britanie, prin care cei aflaţi de cel puţin cinci ani aici primesc statutul de rezident permanent, iar cei aflaţi de mai puţin de cinci ani primesc statut de rezident temporar.
- Citește și: Românii din străinătate, în vizorul ANAF! Cum se va asigura Fiscul că nimeni nu va scăpa de plată
Potrivit estimărilor oficiale în Regatul Unit se află în prezent aproximativ 3,2 milioane de cetăţeni UE, dintre care circa un milion au făcut cerere de rezidenţă conform schemei guvernamentale.
Anunţul făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetăţenilor UE de a locui şi munci în Marea Britanie a provocat confuzie.
Premierul Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat., potrivit adevarul.ro.
Premierul conservator britanic Boris Johnson a suferit a treia înfrângere serioasă în Parlament, în două zile succesive: marţi a pierdut controlul asupra agendei dezbaterii pe tema Brexit, miercuri seară, Camera Comunelor a blocat eventuala ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord, un aşa-zis Brexit dur, şi se pregăteşte să voteze la fel şi Camera Lorzilor. Iar miercuri noapte a respins şi iniţiativa premierului de a se organiza alegeri generale anticipate pe 15 octombrie.