Antena Căutare

Ordin de a ucide: Doi membri ai trupelor speciale talibane, pe urmele pakistanezei de 14 ani care vrea sa mearga la scoala

Malala Yousufzai, fetita pakistaneza de 14 ani, impuscata, marti, a fost condamnata la moarte de un consiliu al talibanilor, pentru criticile repetate ale elevei din Mingora. Executarea sarcinii a revenit unui comando de doi talibani antrenati pentru misiuni speciale, informeaza Reuters. "SWAT"-ul taliban numara circa 100 de soldati, cu varste intre 20-30 de ani, a caror „marca” este impuscarea in cap, considerat un gest de onoare.

Ordinul de executare a Malalei Yousufzai a fost dat de Maulana Fazlullah, poreclit Radio Mullah, pentru mesajele sale radiofonice razboinice. Acesta a constituit primul obiect al criticilor elevei, suparata de faptul ca talibanul ceruse inchiderea scolilor de fete din Valea Suat, inclusiv scoala in care invata Malala, pe atunci in varsta de 11 ani.

Incurajata de tatal sau, un pakistanez progresist, care vorbeste deschis despre drepturile femeilor, Malala s-a angajat intr-o campanie in favoarea educatiei fetelor, fiind premiata de statul pakistanez, dar infuriindu-i pe talibani, care au publicat in presa amenintari cu moartea la adresa sa si i le-au strecurat pe sub usa locuintei. Malala stia ca amenintarile sunt cat se poate de serioase, pentru ca talibanii executau, in permanenta, orice pakistanez care nu se conforma dispozitiilor lor. La inceputul acestui an, Fazlullah si oamenii sai au rapit si decapitat 17 soldati pakistanezi, intr-unul dintre frecventele raiduri peste granita cu Afganistanul.

Talibanii au un cod de onoare care interzice asasinarea femeilor, dar, in cazul Malalei au decis ca nu se mai poate: „Nu am avut intentia de a o ucide, dar am fost obligati sa o facem, fiindca ea nu s-a potolit si a continuat sa vorbeasca impotriva noastra”, spune Sirajuddin Ahmad, un purtator de cuvant al talibanilor din Valea Suat, care acum isi au baza in provincia afgana Kunar. Ahmad a precizat ca decizia de asasinare a fost luata, cu unanimitate, de consiliul talibanilor, cu mai multe luni in urma. Dupa modelul purtatorului de cuvant al CIA, care a relatat operatiunea de ucidere a lui Osama bin Laden, purtatorul de cuvant taliban a relatat cum cei doi asasini au cercetat atent zona, au stabilit ruta pe care Malala o urma spre scoala si inapoi, vehiculul cu care se deplasa, nivelul de risc din punct de vedere al securitatii operatiunii. Au decis sa actioneze chiar in apropierea unui punct de control pakistanez, pentru a da un semnal cat mai puternic celor care vor mai indrazni sa urmeze exemplul Malalei. Au oprit autobuzul in care se afla eleva, alaturi de colegele sale si au strigat-o pe nume. Colegele au incercat sa o salveze, sustinand ca nu se afla acolo, dar cei doi au recunoscut-o si au impuscat-o atat pe ea, cat si pe doua colege. Una dintre acestea se afla in stare critica. Malala este, de asemenea, in stare foarte grava, inconstienta, fiind impuscata in cap si in gat. Supravietuirea sa ar fi o adevarata minune. Dar faptul ca a „refuzat” sa moara i-a infuriat pe talibani, care acum anunta iminenta executie a tatalui Malalei, directorul unei scoli de fete.

Ahmad deplange amploarea pe care comunitatea internationala o da incidentului. „Chiar si Ban Ki-moon, secretarul general al Natiunilor Unite vorbeste impotriva noastra!”, se mira talibanul. „Veti vedea, mai multe persoane importante vor muri, in curand”, promite acesta.

Foto: thenewstribe.com

Moscova: Avionul sirian interceptat de Turcia transporta "echipament radar" in mod "legal"... Lupte de strada intre simpatizantii puterii si ai opozitiei la Cairo: Cel putin 100 de raniti!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x