Antena Căutare

Partidul Laburist promite la Lancaster, cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor, Internet de mare viteză gratuit tuturor

Partidul Laburist (Labour), principala formaţiune din opoziţia britanică, a promis vineri Internet de mare viteză gratuit tuturor, în cazul în care obţine o victorie în alegerile de la 12 decembrie - cea mai spectaculoasă promisiune într-o campanie marcată în toate taberele de anunţuri oneroase, relatează AFP.

Factura continuă să crească cu mai puţin de o lună înaintea acestor alegeri legislative vizând o ieşire din impasul Brexitului, care a aruncat Regatul Unit într-o profundă criză politică.

Criticaţi din cauza ezitărilor lor cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană şi rămaşi în urmă în sondaje, lauriştii, conduşi de un Jeremy Corbyn foarte de stânga, au promis un program ”radical”, prin naţionalizări în rafală şi investiţii în serviciile publice, pentru a da pagina celor zece ani de austeritate sub diverse guverne conservatoare.

”A venit timpul să facem banda mare a fibrei optice cât mai rapid gratuită pentru toată lumea, în toate gospodăriile din ţară”, a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist vineri, la Lancaster, în nord-vestul Angliei.

Free broadband will be a "universal public service" - Jeremy Corbyn says the internet is now an "essential utility" as he outlines Labour's pledge

Latest:

— BBC Politics (@BBCPolitics)

”Ceea ce era înainte un lux este acum esenţial” şi trebuie să devină un serviciu public, a subliniat el.

Costul acestui proiect este evaluat la 20 de miliarde de lire sterline (23 de miliarde de euro), dintre care cinci miliarde de lire sterline au fost deja promise de către conservatorii aflaţi la putere în vederea îmbunătăţirii reţelei, însă suma totală este larg subestimată, a avertizat la BBC directorul general al operatorului în domeniul telecomunicaţiilor BT, Philip Jansen.

Funcţionarea anuală, evaluată la 230 de milioane de lire sterline (269 de milioane de euro) ar urma să fie finanţată prin taxe impuse marilor giganţi ai tehnologiei precum Amazon, Facebook şi Google.

Jeremy Corbyn, care a anunţat deja, când şi-a lansat campania, că intenţionează să naţionalizeze ”căile ferate, poşta şi apa”, vrea de asemenea să naţionalizeze în parte BT, inclusiv filiala care adminsitrează reţeaua Openreach.

Partidul urmează să-şi dezvăluie programul complet săptămâna viitoare.

”FANTEZISTĂ”

Conservatorii au catalogat drept ”fantezistă” promisiunea rivalilor lor politici, apreciind că ea ar costa miliarde de lire sterline constând în impozite impuse britanicilor.

Dorind să scape de imaginea de bard al austerităţii, Partidul Conservator (Tories) al premierului Boris Johnson a promis, la rândul său cheltuieli importante în infrastructură, angajarea unor poliţişti şi noi spitale. El critică însă neîncetat caracterul cheltuitor al promisiunilor laburiştilor.

Cu mai puţin de o lună înainte de vot, Partidu Laburist rămâne pentru moment cu mult în urma Partidului Conservator, creditat cu 28% din intenţiile de vot, în timp ce conservatorii sunt creditaţi cu 42%, potrivit unui sondaj YouGov realizat marţi.

Însă rezultatului scrutinuluirămâne incert, iar în alegerile din 2017 campania concentrată asupra serviciilor publice a lui Jeremy Corbyn i-a permis să creeze o surpriză şi i-a obligat pe conservatori la alianţe pentru a putea guverna.

Furnizarea Internetului tuturor în mod gratuit ar urma să permită ”transformarea ţării, reducerea facturilor populaţiei, dezvoltarea economiei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii”, afirmă Corbyn.

”Doar 8-10% dintre clădiri sunt conectate la banda largă prin fibră optică, faţă de 98% în Coreea de Sud. E cu siguranţă ceva în neregulă”, a subliniat liderul laburist.

Federaţia techUK, din acre fac parte numeroase întrerpinderi în domeniul high-tech, a catalogat această propunere drept un ”dezastru”.

Acest anunţ al laburiştilor, care au promis săptămâna aceasta investiţii în valoare de miliarde de lire sterline în Sistemul Naţional britanic al Sănătăţii NHS, a determinat partidul Liberal Democrat (Lib-dem, centru) să aprecieze că este vorba despre un ”nou cadou excesiv de scump pe lista dorinţelor” Partidului Laburist în aceste alegeri care au loc cu două săptămâni înainte de Crăciun.

”Partidul Laburist preconizează să cheltuiască anual 55 de miliarde de lire sterline (64 de miliarde de euro) în investiţii în următorii cinci ani. Dacă aşa stau lucrurile, asta ar însemna mai mult decât o dublare a cheltuielilor publice cu investiţiile, la un nivel fără precedent din epoca foarte diferită a anilor '70”, sublinia săptămâna trecută organismul independent Institute for Fiscal Studies (IFS).

Prin comparaţie, anunţurile Partidului Conservator se ridică la aproximativ 20 de miliarde de lire sterline pe an (23 de miliarde de euro), potrivit aceleiaşi surse.

Sursa : news.ro

Selfie-urile fac o nouă victimă! Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce încerca să facă o fotografie lângă o cascadă... Trump participă la summitul NATO de la Londra şi va fi primit de regina Elizabeth a II-a la Buckingham, anunţă Casa Albă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x