Antena Căutare

Patti Smith va fi recompensată cu premiul "serviciul literar" Pen America 2020

Cântăreaţa, poeta, fotografa Patti Smith va primi anul acesta premiul "serviciul literar" Pen America. Fondată în 1922, Pen America este o organizaţie nonlucrativă care promovează libera expresie la nivel mondial şi apără literatura şi drepturile omului.

Acest premiu, care recompensează în fiecare an un/o autor(e) care scrie despre "condiţia umană" şi care se opune represiunii sub toate formele, va fi acordat lui Patti Smith în cadrul galei anuale a organizaţiei, pe 19 mai, la Muzeul de istorie naturală din New York.

Stephen King, Margaret Atwood, Toni Morrison şi Bob Woodward au fost laureaţi precedenţi ai acestui premiu.

"În toate personificările pasionante ale lui Patti Smith - divinitate rock, poetă, martor elocvent al boemei New York-ului din tinereţea sa - ea stă mărturie pentru puterea de transformare a literaturii, şi şi-a folosit celebritatea pentru a-şi încuraja legiunile de admiratori să citească şi să scrie", a explicat preşedintele Pen Jennifer Egan, într-un comunicat citat de revista Rolling Stone.

După "Just Kids" (2010), formidabilă poveste autobiografică a anilor săi de tinereţe, ultracreativi, în New York, în compania lui Robert Mapplethorpe, pentru care a primit National Book Award în 2010, Patti Smith a publicat în 2015 "M train", o poveste sensibilă sub forma unui tur al lumii locurilor care au emoţionat-o şi mai recent "Year of The Monkey" (2019), un fel de călătorie psihică, între vis şi realitate.

Patti Smith s-a aflat pe 9 ianuarie în platoul emisiunii "Tonight Show" a lui Jimmy Fallon, unde a cântat "After The Gold Rush" a lui Neil Young şi a povestit cu umor prima sa întâlnire cu Bob Dylan în "centrul" oraşului New York "către 1974".

Patti Smith a lansat 12 albume, printre care "Horses", care a fost desemnat de revista Rolling Stone unul dintre cele mai bune 100 din toate timpurile.

Cântăreaţa, compozitoarea şi scriitoarea americană Patricia Lee Smith s-a născut pe 30 decembrie 1946, în Chicago, într-o familie cu origini irlandeze şi a devenit cunoscută în anii 1970 pentru modul revoluţionar în care a combinat poezia cu muzica rock. A fost căsătorită cu chitaristul Fred ”Sonic” Smith, care a murit în anul 1994, în urma unui atac cerebral. Legătură puternică dintre cei doi a influenţat masiv creaţia ulterioară a artistei.

Patti Smith a marcat evoluţia genului punk-rock cu albumul de debut „Horses” din anul 1975. A primit numeroase premii pentru creaţia sa muzicală, printre care şi Polar Music (2011).

Printre cărţile pe care le-a publicat de-a lungul timpului se numără volumele de versuri „Seventh Heaven” (1972) şi „Auguries of Innocence” (2005), antologia de poezie, proză şi desene „Babel” (1978), volumele de memorii „Woolgathering” (1992; „Torcătoarea de vise”, Polirom, 2015), ”Just Kids”, 2010; „Pe când eram doar nişte puşti”, Polirom, 2014) şi „M Train” (2015).

În 2010, volumul „Just Kids” a fost recompensat cu cel mai prestigios trofeu literar american - National Book Award.

În 2005, Ministerul Culturii din Franţa i-a acordat lui Patti Smith titlul de Commandeur des Arts et des Lettres, cea mai înaltă distincţie atribuită artiştilor de către Republica Franceză. Patti Smith a fost inclusă, de asemenea, în Rock and Roll Hall of Fame, în anul 2007.

Sursa : news.ro

Comisia Europeană vrea să lărgească UE la şase ţări din Balcani şi revizuieşte procedura aderării pentru ca Franţa să re... Aproape 40 de morţi şi 61 de răniţi în două avalanşe în estul Turciei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x