Antena Căutare

Prima femeie acuzata de genocid, pedepsita cu inchisoare pe viata

Tribunalul Penal International pentru Rwanda (TPIR) a condamnat vineri la inchisoare pe viata un fost ministru rwandez, pe doamna Pauline Nyiramasuhuko, prima femeie declarata vinovata de genocid de catre justitia internationala, relateaza AFP.

TPIR, cu sediul la Arusha (nordul Tanzaniei) l-a condamnat la inchisoare pe viata pe fiul doamnei Nyiramasuhuko, Arsène Shalom Ntahobali.

Fostul ministru al Familiei si fiul sau au fost amandoi principalii acuzati dintr-un grup de sase persoane acuzate de genocid si crime contra umanitatii pentru presupusul lor rol in genocidul populatiei de etnie tutsi din Butare (sudul Rwandei).

Fostul prefect din Butare, Sylvain Nsabimana, a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, succesorul sau in acest post, Alphonse Nteziryayo, la 30 de ani, si doi fosti primari ai regiunii, Joseph Kanyabashi si Elie Ndayambaje, la 35 de ani de inchisoare si la inchisoare pe viata.

Pauline Nyiramasuhuko, in varsta de 65 de ani, este prima femeie care este judecata pentru astfel de capete de acuzare in fata justitiei internationale, chiar daca alte femei au fost condamnate pentru rolul lor in genocidul din 1994, dar de data asta, in fata jurisdictiei rwandeze.

TPIR are ca misiune judecarea principalilor instigatori ai genocidului etnicilor tutsi comis in Rwanda in 1994, la instigarea regimului extremist hutu care se afla atunci la putere si care s-a soldat cu 800.000 de morti, potrivit ONU.


sursa: Jurnalul.ro

foto: ukzambians.co.uk

Si englezii se tem de criza datoriilor din Zona Euro... SPECIAL: Ceausescu, mesager in relatiile chino - americane din anii '70...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x