Barnier a avertizat, în această conferinţă de presă, că un acord post-Brexit ”ar trebui să includă o soluţie echilibrată privind pescuitul”, catalogând drept ”impracticabilă” cererea britanică de a negocia anual un acces reciproc în zonele de pescuit.
WATCH LIVE: EU's Barnier speaks after first round of post-Brexit trade talks
— euronews (@euronews)
Referitor la divergenţe el a citat problema crucială a condiţiilor concurenţei loiale pe care Bruxellesul o cere Londrei.
Britanicii dau asigurări că au ”ambiţii de standarde ridicate”, dar ”nu vor să traducă aceste angajamente într-un acord comun”, a precizat el.
Uniunea Europeană se teme mai mult ca orice să aibă o economie dereglementată la uşă, care să nu mai respecte normele în domeniile social, al mediului sau ajutoarelor de stat.
Alt obstacol, potrivit lui Barnier, este Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Britanicii nu vor ca CJUE ”să joace vreun rol” în interpretarea dreptului european, în cazul unui diferend între cele două părţi cu privire la punerea în aplicare a noii relaţii.
În pofida acestor divergenţe, Michel Barnier vrea ”să continue să creadă” că este posibilă încheierea ”unui acord bun pentru ambele părţi”.
A doua rundă de negocieri urmează să aibă loc în martie, la Londra.
Acordul urmează să fie negociat până la sfârşitul anului, când se încheie perioada de tranziţie după divorţul între Londra şi UE, consumat la 31 ianuarie.
Un eşec al negocierilor ar avea consecinţe potenţial dezastruoase asupra economiei britanice, dar şi efecte negative asupra UE.
Sursa : news.ro
Liderul sectei religioase care a pornit epidemia de coronavirus în Coreea de Sud și-a cerut scuze în genunchi. "Nu ... Fostul rege Juan Carlos al Spaniei ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva...