Antena Căutare

Recesiunea profunda din Spania are efecte dramatice asupra romanilor. Multi risca sa-si piarda locuintele

Ispititi de banci, romanii din Spania au luat cu imprumut pe zeci de ani, sute de mii de euro. Acum, suporta mai usor criza doar cei care nu s-au imprumutat.

Valeria Cucu este doar unul dintre romanii pe cale sa piarda casa pe care si-au cumparat-o dupa ce au venit in Spania. Cand si-a cumparat locuinta, a gandit la fel ca ceilalti. Iar bancile spaniole au speculat cat au putut nevoia de implinire a oamenilor, romani si spanioli deopotriva.

"Intr-un an si jumatate ne-am luat apartamentul nostru fara niciun fel de piedica cu 120% bani creditati. Deci noi aveam nevoie de 90.000 de euro pentru casa si ne-au dat 110.000", spune Valeria.

Acum, Valeria incearca sa plateasca rata de 400 de euro din salariul sotului. Venitul lui nu trece de 800 de euro.

Credite precum cele date Valeriei reprezinta aproape 10% din valoarea totala a imprumuturilor bancare din Spania. Ele au dus la prabusirea economica.

Nicu Dendiu ii asista pe conationalii din Alcala de Henares sa-si faca acte pentru credite de ani buni. El spune ca in perioada de boom imobiliar romanii s-au luat unii dupa altii, fara sa-si calculeze prea bine posibilitatile.

"Existau oameni care lucrau de un an sau doi de cand erau in Spania si au primit credite de 200.000 de euro sau 300.000 de euro pentru cumpararea unei locuinte, deci 100% din evaluare", a declarat Dendiu. "Practic Banca Nationala a Spaniei nu a controlat bancile dandu-le totala libertate in a oferi credite romanilor si nu doar romanilor", completeaza acesta.

Confruntate cu criza de lichiditati, bancile recurg acum la santaj: cine nu plateste, fie accepta prelungirea creditului peste perioada de 20 sau de 30 de ani, fie pierde casa. Criza arata acum ca toti cei care au luat imprumuturi din Spania nu si-au ipotecat doar veniturile, ci si vietile.

Marcela Dumitru a inteles perfect filosofia economica, desi e o femeie simpla, din Galati. Toti banii castigati in 10 ani de facut curatenie prin casele spaniolilor i-a trimis in tara.

"Niciodata in viata mea, asa am fost crescuta, din principiu, nu am luat imprumut de la banci. M-am limitat, cum spune romanul, m-am intins cat mi-a fost plapuma".

Iar plapuma ei a acoperit doua apartamente, unul pentru fata si unul pentru ea, plus un teren.

Pentru romani, criza din Spania e de doua ori mai complicata decat pentru iberici. Pe de o parte, cine s-a imprumutat din Spania, nu a mai avut bani sa-si cumpere o locuinta si acasa, in Romania. Pe de alta, daca lasa totul balta si se intorc in Romania fara sa-si achite creditele, bancile spaniole pot sa-i urmareasca legal chiar si aici, pana la recuperarea datoriei.

Cat ii priveste pe proprietarii spanioli, multi traiesc acum din chiriile platite de romanii ramasi pe drumuri.

Nigeria: Cel putin 26 de studenti au fost ucisi, in urma unui atac armat asupra unui camin... Marea Britanie: Mobilizare totala pentru cautarea unei fetite rapite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x