Antena Căutare

Rep. Moldova: Batalie pentru “principala vioara” a Rusiei

Confruntare dura intre liderul Partidului Democrat din Moldova si Partidul Comunistilor dupa ce democratii au refuzat sa formeze o alianta procomunista care sa guverneze Republica Moldova. Marian Lupu a declarat ca comunistii si-au dorit o alianta de numai un an si in care sa nu se prea auda de integrare europeana. Comunistii au reactionat, amenintand ca vor publica toate documentele negociate cu PD.

Liderul PD, Marian Lupu, devenit la sfarsitul anului trecut presedinte al Parlamentului si presedinte interimar al Republicii Moldova, dupa constituirea Aliantei pentru Integrare Europeana, a explicat la o emisiune televizata de ce a refuzat o alianta cu comunistii.

"PCRM a vrut coalitie doar pe un an, apoi noi alegeri anticipate", a declarat Lupu. In plus, in timpul negocierilor s-a insistat foarte mult asupra aderarii Republicii Moldova la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, in defavoarea integrarii europene.

"Se cam evita sintagma «integrare europeana». Din punctul nostru de vedere, s-a facut resimtita o lipsa de interes in masura in care ar fi trebuit sa fie asupra subiectului legat de depasirea crizei politice. Ceva totusi indica ca o asemenea formula pentru parteneri ar fi fost mult mai interesanta - sa fie alianta un an, adica pana la noile alegeri anticipate", a declarat liderul PD, Marian Lupu.

In replica, unul dintre fruntasii PCRM, deputatul Igor Dodon, a mentionat ca in zilele urmatoare PCRM va face publice toate documentele negociate cu PD in baza carora urma sa fie creata alianta de stanga: "Eu cred ca in timpul apropiat noi vom face publice toate proiectele de document care au fost pregatite, inclusiv declaratia de creare a coalitiei de stanga, acordul de creare a coalitiei, organigrama Guvernului care a fost pregatita de PCRM si repartizarea ministerelor", a spus Dodon.

Comunistii au spus ca vor sa publice aceste documente, pentru ca oamenilor sa nu li se creeze impresia ca PCRM si-a dorit un viitor politic daunator pentru Moldova.

Potrivit liderului PD, Marian Lupu, un alt argument care a determinat PD sa se distanteze de PCRM a fost "minciuna comunistilor despre explodarea de autoritatile de la Chisinau a digului din satul Nemteni, pentru a salva orasul Galati din Romania in timpul inundatiilor din vara anului 2010".

Dupa ce si-a pus in cap comunistii, Marian Lupu risca sa declanseze prima confruntare si in cadrul coalitiei proaspat reconstituite. El a pledat public, din numele Aliantei, pentru extinderea cu inca zece ani a valabilitatii Tratatului de baza cu Federatia Rusa care expira anul acesta: "In mod evident, acest tratat trebuie sa-si continue actiunea, sa se extinda in mod automat ca valoare si ca actiune juridica, deoarece este un document strategic, fiind pus la baza a ceea ce numim noi «parteneriat strategic» cu Federatia Rusa. Sunt mai mult decat sigur ca nici unei componente a actualei aliante nu-i trece nici prin cap sa caute argumente impotriva extinderii acestui tratat", a declarat presedintele interimar al Republicii Moldova.

Tot articolul, in Jurnalul National

Studiu: Dependenta de internet poate avea simptome asemanatoare cu sevrajul fumatorilor... VIDEO! Jaf pe sub pamant in Argentina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x