Liderul PD, Marian Lupu, devenit la sfarsitul anului trecut presedinte al Parlamentului si presedinte interimar al Republicii Moldova, dupa constituirea Aliantei pentru Integrare Europeana, a explicat la o emisiune televizata de ce a refuzat o alianta cu comunistii.
"PCRM a vrut coalitie doar pe un an, apoi noi alegeri anticipate", a declarat Lupu. In plus, in timpul negocierilor s-a insistat foarte mult asupra aderarii Republicii Moldova la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, in defavoarea integrarii europene.
"Se cam evita sintagma «integrare europeana». Din punctul nostru de vedere, s-a facut resimtita o lipsa de interes in masura in care ar fi trebuit sa fie asupra subiectului legat de depasirea crizei politice. Ceva totusi indica ca o asemenea formula pentru parteneri ar fi fost mult mai interesanta - sa fie alianta un an, adica pana la noile alegeri anticipate", a declarat liderul PD, Marian Lupu.
In replica, unul dintre fruntasii PCRM, deputatul Igor Dodon, a mentionat ca in zilele urmatoare PCRM va face publice toate documentele negociate cu PD in baza carora urma sa fie creata alianta de stanga: "Eu cred ca in timpul apropiat noi vom face publice toate proiectele de document care au fost pregatite, inclusiv declaratia de creare a coalitiei de stanga, acordul de creare a coalitiei, organigrama Guvernului care a fost pregatita de PCRM si repartizarea ministerelor", a spus Dodon.
Comunistii au spus ca vor sa publice aceste documente, pentru ca oamenilor sa nu li se creeze impresia ca PCRM si-a dorit un viitor politic daunator pentru Moldova.
Potrivit liderului PD, Marian Lupu, un alt argument care a determinat PD sa se distanteze de PCRM a fost "minciuna comunistilor despre explodarea de autoritatile de la Chisinau a digului din satul Nemteni, pentru a salva orasul Galati din Romania in timpul inundatiilor din vara anului 2010".
Dupa ce si-a pus in cap comunistii, Marian Lupu risca sa declanseze prima confruntare si in cadrul coalitiei proaspat reconstituite. El a pledat public, din numele Aliantei, pentru extinderea cu inca zece ani a valabilitatii Tratatului de baza cu Federatia Rusa care expira anul acesta: "In mod evident, acest tratat trebuie sa-si continue actiunea, sa se extinda in mod automat ca valoare si ca actiune juridica, deoarece este un document strategic, fiind pus la baza a ceea ce numim noi «parteneriat strategic» cu Federatia Rusa. Sunt mai mult decat sigur ca nici unei componente a actualei aliante nu-i trece nici prin cap sa caute argumente impotriva extinderii acestui tratat", a declarat presedintele interimar al Republicii Moldova.
Tot articolul, in Jurnalul National