Antena Căutare

Din ce in ce mai multi romanii isi pierd locurile de munca din Spania

Situatia s-a agravat anul trecut, dupa ce Spania a intrat in criza economica. In iulie 2011, Guvernul de la Madrid a hotarat legal, sa inaspreasca regulile de sedere si de munca pentru emigranti.

Despre Piata Centrala din Coslada s-a dus vestea in toata regiunea Madrid. Se mai numeste si Piata Romanilor, pentru ca aici vin romani in cautarea unui loc de munca, sau patroni in cautare de muncitori ieftini si buni.

"Am lucrat ca subcontractor, sunt platit la kilogramul de fier beton fabricat. Am muncit si sambetele si duminicile, pentru mine nu conta. Spaniolii nu faceau asa ceva. Vinerea la ora unu pleca acasa. Asa am facut un sfert din stadionul din Estate din Valencia", a declarat patronul unei firme romanesti de constructii, Mihai Marin.

Acum insa roata s-a intors. Spania, tara care a construit deceniul trecut mai mult decat Italia si Germania la un loc, a ajuns in colaps, cu un somaj care depaseste 25%. Altadata cautati, muncitorii romani traiesc acum cat se mai poate din somaj sau din orice altceva.

"Au fost utilizati practic cand Spania a avut nevoie de ei, in perioada 2002-2007 in sectorul Constructiilor, in momentul in care a aparut bula imobiliara, cand s-a construit foarte mult", spune Silvia Marcu, doctor la Institutul de Cercetare a Stiintelor Umaniste Madrid

Acum, autoritatile spaniole nu mai stiu cum sa scape de romani. Ramasi pe drumuri, romanii care nu mai cred in Spania fug unde vad cu ochii.

Locul romanilor e insa luat de chinezi, ca peste tot in Europa.

Situatia celor peste un milion de romani din Spania s-a agravat mult anul trecut. Atunci, Guvernul spaniol a decis ca toti imigrantii aflati pe teritoriul sau trebuie sa-si refaca dosarele de sedere si de munca. Conditia obligatorie pentru a putea ramane legal a fost prezentarea unei dovezi ca au din ce trai.

Singurii care mai rezista in Spania sunt cei care au avut mereu contracte pe perioada nedeterminata.

Hackerii romani, in vizorul americanilor!... Tensiuni in Iordania: Regele Abdullah al II-lea a dizolvat Parlamentul. Vor fi organizate alegeri anticipate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x