Antena Căutare

Romanii dintr-un autocar, umiliti de politistii danezi: Le-au pus catuse, i-au fotografiat si anchetat fara motiv

O tanara din Deva vrea sa sesizeze MAE si Ambasada Romaniei la Copenhaga cu privire la "umilirea" de catre politia daneza a unor romani. Potrivit Gabrielei Lazar, romanii veneau spre tara cu un autocar si ar fi fost incatusati, fotografiati si anchetati fara a li se spune motivul.



Eram in autocar cu toate bagajele si abia asteptam sa ajung acasa. La scurt timp dupa ce autocarul a iesit din Copenhaga, un echipaj de politie a intrat in fata autocarului. Am mers vreo cinci-zece minute si apoi am fost opriti. Ne-au dus intr-o hala mizerabila, unde era frig, apa cu urina pe jos, mult praf, fara toaleta sau scaune. Ne-au cerut sa coboram, iar inaintea mea erau soferii. Nu am apucat sa ies ca am simtit o bufnitura in autocar. Il izbisera pe sofer

Mi-au pus catusele cand am refuzat sa fiu pozata

Ea a sustinut ca omul fusese impins pentru ca a refuzat sa se pozeze cu numele scris pe o foaie de hartie.

"Nu ne-a spus nimeni motivul pentru care suntem nevoiti sa ne pozeze. Mai mult, toate cele patru ore au fost inregistrate video, fara ca cineva sa ne ceara acceptul pentru asta. Nu mi s-a parut normal sa fiu umilita si sa pozez ca infractorii, in conditiile in care nu am gresit cu nimic, ba chiar le-am explicat si aratat ca sunt rezident danez. Am buletin acolo. Cand le-am spus ca nu vreau sa fac poza m-au incatusat. Nici nu am apucat sa reactionez. Aveam doua variante: fie ma arestau, fie faceam poza. Nu pot uita momentul in care mi-au pus catusele. Era o senzatie de nervi si teama. Am acceptat sa mi se faca poza, desi nici pana in momentul de fata nu stiu care a fost scopul actiunii lor", a spus tanara, care a ajuns la Deva duminica seara.

Am cerut sa merg la toaleta. Mi-au spus sa fac in pantaloni

Povestind in continuare, Lazar a spus ca a urmat perchezitia corporala, facuta de un ofiter femeie si ca intre timp hala in care au fost dusi pasagerii autocarului s-a umplut de politisti, iar fiecare roman avea locuri clare in care trebuia sa stea si de unde nu avea voie sa se miste.

"Am cerut un scaun. Stateam de trei ore in picioare. Mi s-a raspuns: Ti se pare ca am un scaun la mine?. Am cerut toaleta. Abtine-te sau mergi langa gard. Daca nu, fa in pantaloni . Pana si femeia care avea rolul de translator le spunea politistilor ca noi cautam prin gunoaie. Era acolo si un domn din Romania, probabil politist, care incerca sa ii tempereze. Nu a reusit", a declarat Gabriela Lazar.

Ea a afirmat ca politistii danezi au scotocit toate bagajele, au fotografiat toti pasagerii, soferii, au scos bordul autocarului, au facut verificari, dar nu au gasit nimic.

Ne-au tratat ca pe gunoaie

"I-am cerut sefului echipei sa isi ceara scuze. Macar atat meritam. Mi s-a raspuns flegmatic ca habar nu am ce cauta ei acolo. Mi-ar fi pasat cu patru ore inainte, insa la momentul ala nici nu mai conta. Inteleg un control de rutina, insa ei s-au purtat cu noi ca si cu niste gunoaie", a afirmat tanara.

Gabriela Lazar banuieste ca politistii cautau, probabil, bunuri furate, intrucat nu ar fi prima data cand anchetatorii gasesc astfel de obiecte in coletele trimise catre Romania.

Danemarca - tara de temelie a Uniunii Europene

Danemarca a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 1973, impreuna cu Irlanda si Regatul Unit al Marii Britanii, aducand numarul statelor membre la noua. Cele sase state fondatoare sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda.

Sursa: Antena3

Foto: da.wikipedia.org

Germania a liberalizat piata muncii pentru anumite categorii de muncitori romani... Basescu: Romania sustine aderarea Turciei la UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x