Arhipelagul Svalbard, situat la circa 850 de kilometri nord de Norvegia, este considerat un posibil subiect de conflict între Moscova şi Occident, în condiţiile în care schimbările climatice au făcut accesibilă regiunea, iar Rusia şi-a extins prezenţa militară.
Cu toate că sectoarele turismului şi serviciilor s-au dezvoltat în Svalbard, industria tradiţională este extracţia cărbunelui şi o companie minieră din Rusia a desfăşurat activităţi în oraşul Barentsburg timp de mai multe decenii. Nu există exploatări de petrol şi gaze în apropierea insulelor.
Teritoriul este reglementat de un tratat din 1920, care acordă Norvegiei suveranitatea, dar permite altor semnatari, inclusiv Rusiei, drepturi de rezidenţă şi comerciale.
Ministrul de Externe Serghei Lavrov a cerut oficial Oslo organizarea unor discuţii pentru a rezolva problema restricţiilor care contravin garanţiilor tratatului ”de acces şi intrare libere şi egale”, a arătat Ministerul rus de Externe.
”Aşteptăm un răspuns pozitiv din partea Norvegiei”, potrivit ministerului.
Ca motive particulare de îngrijorare, Moscova a menţionat probleme precum o procedură de deportare exclusiv pentru ruşi, înfiinţarea unei zone de protecţie pentru pescuit, pe care o consideră ilegală, şi ”extinderea zonelor de protecţie a naturii care limitează activităţile economice”.
Rusia subliniază şi restricţiile pentru utilizarea unui elicopter rus şi alte câteva probleme.
”Nu intenţionăm să ne restrângem prezenţa acolo. Dimpotrivă, avem planuri pe termen lung pentru consolidarea, diversificarea şi modernizarea ei”, potrivit Ministerului de Externe rus.
Ministerul de Externe al Norvegiei nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.
Sursa : news.ro
Numărul deceselor provocate de coronavirus se apropie de 500... Zece persoane aflate pe o navă de croazieră, infectate cu noul tip de coronavirus. Bilanțul persoanelor decedate a depăș...