Antena Căutare

Rusia ar putea ajuta la solutionarea conflictului transnistrean din ratiuni economice

Rusia a jucat recent un rol "diferit, potential pozitiv" in rezolvarea conflictului dintre R. Moldova si regiunea sa separatista Transnistria, astfel ca exista o "oportunitate unica" de a rezolva o disputa care are implicatii pentru Rusia, Europa si SUA, comenteaza Moscow Times in editia online

In urma cu doi ani, Rusia a sporit, prin interventia sa militara, tensiunile in conflictul dintre Georgia si regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud. Insa recent, Rusia a jucat un rol diferit in deblocarea conflictului "inghetat" dintre Chisinau si Tiraspol (foto).

In urma unui summit intre Rusia si Uniunea Europeana ce a avut loc in iunie, au aparut informatii potrivit carora Moscova ar putea fi pregatita sa sprijine solutionarea acestui conflict si ca si-ar putea retrage o parte a trupelor din Transnistria, in schimbul eliminarii vizelor pentru rusi in Europa.

De asemenea, suspendarea temporara a ajutorului financiar rusesc in Transnistria inaintea vizitei adjunctului ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, la Tiraspol, in iulie, ar putea fi motivata de dorinta de a reaminti autoritatilor transnistrene ca teritoriul exista numai datorita sprijinului rusesc. Ziarul rusesc remarca si faptul ca, dupa ce Curtea Internationala de Justitie a emis in iulie un aviz potrivit caruia declaratia de independenta a Kosovo nu incalca dreptul international, Rusia a evitat sa sugereze ca acesta ar putea fi un precedent pentru o actiune similara a Transnistriei.

Rusia ar putea sa renunte la trupele sale localizate la frontiera de sud-est a Uniunii Europene si la cea din vestul Ucrainei, in schimbul unui acces mai important la pietele europene. Astfel, autoritatile de la Kremlin par sa recunoasca in prezent ca interesele sale economice sunt mai importante decat costisitoarea mobilizare militara din regiune.

O concesie facuta intereselor europene si americane in rezolvarea conflictului inghetat din Transnistria ar putea ajuta Rusia, care incearca sa colaboreze la nivel economic cu Occidentul si sa obtina asistenta privind agenda sa nationala de modernizare.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: wikimedia.org

Carnagiu la Bagdad: 59 de morti si aproape 100 de raniti... IMAGINI SOCANTE / Columbia: Doborat si impuns de un taur...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x