Antena Căutare

SPECIAL: Romanii din Strasbourg sunt buni de pus la panoul de onoare

In timp ce la Consiliul Europei politicienii vorbesc despre romii care stau in tabere mizere sau pe sub poduri, undeva, tot in Strasbourg, intr-o camera a bisericii romanilor, "grupa mica" a comunitatii silabiseste in limba de acasa a parintilor, langa harta Romaniei.

"Dar la fotbal, cand joaca Franta cu Romania, toti iti spun ca tin cu Romania",


Comunitatea romanilor din Strasbourg arata ca un panou de onoare. Multi medici renumiti, multi functionari la institutiile europene, multi studenti. "90% dintre cei din comunitate sunt doctori in ceva", explica preotul Vasile Iorgulescu. Sunt ocupati, exigenti, seriosi, dar in acelasi timp solidari. Asa ca nimeni nu se mira ca studenta care spala cu sarg vase, in bucataria bisericii, e vreo fiica de ministru, iar cea care sterge geamurile numara mai multe doctorate.

"In fata lui Dumnezeu nu exista titlul universitar", spune preotul, incantat de evolutia comunitatii romanesti. Daca azi romanii se aduna la biserica, se viziteaza, se ajuta, in urma cu 27 de ani, cand preotul, sotia sa si cele doua fiice au ajuns la Strasbourg, romanii se temeau unii de altii. 30-40 de persoane se adunau la slujbe, insa cum nu se stia ce a "infilitrat" Bucurestiul, oamenilor le-a luat mult timp pentru a capata incredere, pentru a se cunoaste si a se ajuta, ca o adevarata comunitate.

Inainte de venirea unui preot din tara, locurile in care se vedeau romanii erau cele doua cimitire (cel de la Soultzmatt si cel de la Haguenau), in care sunt ingropati soldati romani, prizonieri ai germanilor pe frontul din Alsacia-Lorena. La aceste cimitire mergeau cateva zeci de romani din zona Strasbourgului, dar si din orasele germane apropiate, pentru a se reculege la mormintele soldatilor si ca sa dea pomana.

Citeste tot articolul pe Jurnalul!

Foto: Jurnalul

Seismologii din Ucraina avertizeaza: Vrancea "s-a trezit"... UPDATE Atentat sinucigas in Parlamentul din Cecenia: cel putin 8 morti si 17 raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x