Căutare Live

Sute de perle, inele și broșe cu o valoare uriașă! Comoară veche de mii de ani, escoperită de un copil de 13 ani

Un copil în vârstă de 13 ani şi un arheolog amator au descoperit pe insula germană Rügen o comoară "unică" care i-ar fi putut aparţine regelui Harald Dinte Albastru, cel care a introdus creştinismul în Danemarca sau la curtea sa, relatează AFP.

Un copil în vârstă de 13 ani şi un arheolog amator au descoperit pe insula germană Rügen o comoară "unică" care i-ar fi putut aparţine regelui Harald Dinte Albastru, cel care a introdus creştinismul în Danemarca sau la curtea sa, relatează AFP.

Comoara este compusă din sute de piese, perle, un ciocan al lui Thor, broşe şi inele sparte, a anunţat luni agenţia germană DPA citându-l pe arheologul amator René Schön şi Biroul Arheologic Regional.

Schön şi elevul Luca Malaschnitschenko au descoperit o piesă în ianuarie cu ajutorul unui detector de metal pe un câmp, aproape de localitatea Schaprode, pe această insulă din Marea Blatică. Şi autorităţile locale au început lucrări de excavare a comorii în 14 şi 15 aprilie.

Aproximativ 100 de piese provenind din regatul lui Harald I (910-987), rege unificator care a respins credinţele vikingilor şi a lansat creştinismul în Danemarca.

Piese mai vechi, provenind din zone îndepărtate au fost descoperite, cum ar fi un dirham din Damasc, transformat în bijuterie, care datează din anul 714.

Cele mai recente piese datează din anii 980, ceea ce sugerează că această comoară ar fi putut fi ascunsă de apropiaţi ai lui Harald I, care, după ce a pierdut o bătălie împotriva propriului său fiu în anul 986, a fugit spre Pomerania unde a murit un an mai târziu, potrivit literaturii secolului al X-lea, explică DPA.

"Este vorba aici despre un caz rar, având în vedere că descoperirea este legată de surse istorice", a explicat arheologul şef al regiunii germane Mecklembourg-Pomerania Orientală, Detlef Jantzen.

Bijuterii datând din aceeaşi epocă au fost descoperite nu departe de aici, pe insula Hiddensee, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Istoricii regiunii consideră şi faptul că aceste obiecte preţioase au putut fi ascunse ca urmare a fugii regelui.

Harald Dinte Albastru, care potrivit mai multor legende datorează porecla unui dinte fără nerv sau a unei erori de traducere, este o figură istorică importantă în spaţiul nordic. În onoarea sa a fost denumită tehnologia wireless Bluetooth.

Simbolul Bluetooth este de altfel un amestec de două litere ale alfabetului runic reprezentând iniţialele regelui Harald.

Atacurile iau amploare! Siria ”a doborât rachete care au intrat în spaţiul aerian"! Explozii puternice în apropiere... A început războiul! Casa Albă, amenințări la adresa Rusiei: "Va fi luată decizia finală"...
Parteneri
Rețetă de zacuscă de vinete. Cea mai îndrăgită conservă din legume
Catine.ro
Ultimele știri
x