Antena Căutare

The Economist: Iarna nemultumirii in Romania

Arhicunoscuta publicatie The Economist acorda din nou un spatiu larg crizei politico-economico-sociale din Romania. Sub titlul "Iarna nemultumirii in Romania", jurnalistii efectueaza de data aceasta o radiografie a miscarilor de strada si a modului cum au fost catalogati protestatarii de unii politicieni cu epitete precum "ciumpalaci" sau "viermi". De asemenea, The Economist trateaza interventia tarzie a presedintelui Traian Basescu si apreciaza ca "Iarna nemultumirii din Romania are putine sanse sa se transforme intr-o vara glorioasa, pe fondul imprumuturilor contractate de aceasta tara si al perspectivelor economice sumbre din intreaga regiune, afectata de criza din zona euro".

Articolul din The Economist incepe cu "tabloul" strazii. "Au fost catalogati drept «viermi», «o mahala inepta si violenta» sau «ciumpalaci». Cu toate acestea, sute de romani, exasperati de masurile de austeritate, de incompetenta politica si absenta consultarilor publice in privinta legilor, ies in continuare pe strazile inghetate ale Bucurerestiului si din alte orase din Romania, pentru a cere demisia presedintelui si a Guvernului (...) Altii le cer, pur si simplu, politicienilor sa ii respecte. Iar dupa doua saptamani de proteste, se pare ca politicienii au inceput sa asculte sau cel putin sa gaseasca tapi ispasitori", scriu jurnalistii, referindu-se la demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi si la demisia lui Iulia Urban, doi politicieni ai Puterii care au insultat protestatarii.

De asemenea, The Economist comenteaza "interventia cu romanii" a presedintelui Traian Basescu. "Presedintele Traian Basescu a rupt in cele din urma tacerea cu un discurs televizat, in care a recunoscut ca s-a produs o ruptura intre el si o parte din populatie. El a afirmat ca austeritatea a fost necesara pentru a restabili sanatatea economica a Romaniei si s-a plans ca este nedrept sa fie numit dictator, asa cum au facut unii protestatari", scriu jurnalistii, adaugand ca "intre timp, Opozitia incearca sa obtina capital de pe urma miscarii de protest, organizand demonstratii in paralel".

Preluarea puterii de un Guvern de centru-stanga nu va scapa romanii de o noua austeritate

The Economist apreciaza ca "preluarea puterii de catre un Guvern de centru-stanga la sfarsitul anului este improbabil sa salveze romanii de la alte masuri de austeritate".

Romania a contractat un alt imprumut de 5 miliarde de dolari de la FMI, in afara de pachetul de 27 de miliarde convenit in 2009 cu UE si FMI, subliniaza jurnalistii.

Si cum perspectiva de crestere economica e redusa in toata regiunea pe fondul crizei din zona euro, "iarna nemultumirii din Romania are putine sanse sa se transforme intr-o vara glorioasa", este concluzia articolului.

California: Protest violent al miscarii Occupy Oakland... Guvernul slovac, atacat de hackerii Anonymous...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x