Articolul din The Economist incepe cu "tabloul" strazii. "Au fost catalogati drept «viermi», «o mahala inepta si violenta» sau «ciumpalaci». Cu toate acestea, sute de romani, exasperati de masurile de austeritate, de incompetenta politica si absenta consultarilor publice in privinta legilor, ies in continuare pe strazile inghetate ale Bucurerestiului si din alte orase din Romania, pentru a cere demisia presedintelui si a Guvernului (...) Altii le cer, pur si simplu, politicienilor sa ii respecte. Iar dupa doua saptamani de proteste, se pare ca politicienii au inceput sa asculte sau cel putin sa gaseasca tapi ispasitori", scriu jurnalistii, referindu-se la demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi si la demisia lui Iulia Urban, doi politicieni ai Puterii care au insultat protestatarii.
De asemenea, The Economist comenteaza "interventia cu romanii" a presedintelui Traian Basescu. "Presedintele Traian Basescu a rupt in cele din urma tacerea cu un discurs televizat, in care a recunoscut ca s-a produs o ruptura intre el si o parte din populatie. El a afirmat ca austeritatea a fost necesara pentru a restabili sanatatea economica a Romaniei si s-a plans ca este nedrept sa fie numit dictator, asa cum au facut unii protestatari", scriu jurnalistii, adaugand ca "intre timp, Opozitia incearca sa obtina capital de pe urma miscarii de protest, organizand demonstratii in paralel".
Preluarea puterii de un Guvern de centru-stanga nu va scapa romanii de o noua austeritate
The Economist apreciaza ca "preluarea puterii de catre un Guvern de centru-stanga la sfarsitul anului este improbabil sa salveze romanii de la alte masuri de austeritate".
Romania a contractat un alt imprumut de 5 miliarde de dolari de la FMI, in afara de pachetul de 27 de miliarde convenit in 2009 cu UE si FMI, subliniaza jurnalistii.
Si cum perspectiva de crestere economica e redusa in toata regiunea pe fondul crizei din zona euro, "iarna nemultumirii din Romania are putine sanse sa se transforme intr-o vara glorioasa", este concluzia articolului.