Antena Căutare

Tunisia: Fuga presedintelui, sarbatorita de tunisienii din intreaga lume

Fuga din tara a fostului presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, care s-a refugiat, din noaptea de vineri spre sambata, in Arabia Saudita, a fost sarbatorita de mii de oameni prin manifestatii de strada, in mai multe orase din Europa si America, scrie AFP.

Cea mai importanta manifestatie a avut loc la Paris, adunand 8.000 de oameni, majoritatea tunisieni, dar si reprezentanti si simpatizanti ai partidelor de stanga din Franta.

Comunitatea tunisiana din Franta numara sute de mii de persoane, Tunisia fiind, in trecut, colonie franceza.

Tinerii care au iesit in strada la Paris purtau sicrie invaluite in drapelul Tunisiei, dar si pancarte pe care scria "Le multumim martirilor nostri, nu va vom uita niciodata".

La Roma, Milano si Palermo, imigrantii tunisieni au iesit in strada arborand drapelul tarii lor, cantand imnul national si strigand "Asasinii!", "Traiasca democratia!" si "Tunisia libera!". Ei au organizat si ceremonii funerare simbolice pentru victimele reprimarii revoltei din Tunisia.

Si in Elvetia, in jur de 1.000 de persoane au defilat la Lausanne si Geneva, purtand pancarte pe care scria "Traiasca revolutia tunisiana!"

Fuga lui Zine El Abidine Ben Ali din Tunisia a fost sarbatorita si peste ocean. In Canada, peste 1.000 de tunisieni au iesit pe strazi (la Montréal si Québec) cantand imnul national si strigand "America: Yes we can, Tunisia: Yes, we do".

Bilantul revolutiei din Tunisia - 150 de morti

Bilantul violentelor din Tunisia a ajuns la 150 de morti, dupa ce un incendiu la o inchisoare s-a soldat cu 42 de decese. Prizonierii au organizat o revolta, care a scapat de sub control. Peste 1.000 de detinuti au reusit sa fuga din celule si sunt acum liberi pe strazi.

In orasele tunisiene, mii de oameni protesteaza zi si noapte, in cadrul unor manifestatii anti putere.

Febra razmeritei i-a cuprins si pe detinutii unei inchisoruii de langa capitala Tunis, care au organizat o revolta. Un puscarias a dat foc unei saltele, iar flacarile s-au extins rapid in cladire. Zeci de oameni au murit si peste 1.000 de prizonieri au reusit sa evadeze.

In urma revoltelor, presedintele Abidine Ben Ali a parasit tara si a fugit in Arabia Saudita. Presedintele Parlamentului a fost numit sef de stat in locul sau.

Premierul a acceptat o propunere a opozitiei de a forma un guvern de uniune nationala.

In Tunisia traiesc sute de romani, dar nimeni nu a avut de suferit de pe urma violentelor.

Zeci de mii de turisti straini care isi faceau concediile in Tunisia, au pararsit in graba tara.

Trei detinuti, intre care un roman si un moldovean, au evadat dintr-o inchisoare elvetiana... Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x