Antena Căutare

VIDEO! “Rebelul necunoscut”, simbol al luptei pentru libertate in secolul al XX-lea

Pe 5 iunie 1989, la doar o zi dupa masacrul din Piata Tienanmen, cateva imagini transmise din Beijing au facut inconjurul lumii. Un tanar si-a invins frica si s-a postat in fata unei coloane de tancuri care se deplasa prin centrul orasului. A reusit sa o opreasca doar pentru cateva minute, insa a intrat in istorie. Evenimentul a creat si o controversa: cine este acest individ si ce s-a intamplat cu el?

China a fost zguduita in primavara anului 1989 de manifestatia maraton din Piata Tienanmen, Beijing. Timp de sapte saptamani, intre 15 aprilie si 4 iunie, studentii chinezi au cerut reforme democratice si schimbari in cadrul societatii, care au pus la indoiala bazele regimului comunist. Initial, conducerea chineza a manifestat toleranta fata de demonstratie, dar treptat linia dura a Partidului si-a impus punctul de vedere si s-a decis interventia in forta.

Incepand cu 3 iunie armata a intervenit cu duritate folosind arme automate si tancuri. Piata Tienanmen a fost degajata in dimineata de 4 iunie cu o violenta rar intalnita. Soldatii au tras foc automat asupra oamenilor, iar blindatele au distrus baricadele. Sangele a curs in valuri din mii de morti si raniti.

Afla AICI si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 5 iunie!

Pe 5 iunie 1989, in timp ce situatia din Beijing era "normalizata" in continuare cu forta prin aplicarea legii martiale, s-a intamplat un fapt iesit din comun care avea sa impresioneze lumea intreaga. In apropiere de Piata Tienanmen, pe un bulevard larg, o coloana de tancuri se afla in deplasare. Un tanar, ramas pana astazi necunoscut, avand in fiecare mana cate o sacosa s-a instalat in mijlocul strazii, chiar in fata primul tanc. Blindatul a incercat sa-l ocoleasca, dar fara succes. "Rebelul necunoscut", dovedind un curaj extraordinar, a facut mai multe gesturi prin care isi arata dezaprobarea, apoi s-a urcat pe tanc si le-a vorbit soldatilor. Dupa ce a coborat, vehiculul a incercat sa-si reia drumul, insa tanarul s-a opus din nou. Turela tancului s-a ridicat si a aparut un militar care i-a facut semn sa plece, amenintator. Peste cateva clipe pe bulevard si-a facut aparitia un grup de civili, care l-au luat pe "rebel" si l-au scos din zona.

Imaginile filmate atunci au fost difuzate imediat in intreaga lume, iar fotografiile jurnalistilor straini aflati la fata locului au fost publicate in cele mai prestigioase ziare. A aparut imediat si intrebarea legitima. Cine este tanarul, ce s-a intamplat cu "Unknown Rebel" sau "Tank Man"? De aici a pornit o controversa, stirile despre el fiind contradictorii. S-a scris ca a fost un student in varsta de 19 ani, care ulterior a fost acuzat si condamnat pentru huliganism si tentativa de subminare a activitatilor armatei. Alta sursa a anuntat ca a fost executat la 14 zile dupa incident. Documentele interne ale Partidului Comunist Chinez insa precizeaza ca nu a putut fi gasit, iar Secretarul General al Partidului, Jian Zemin, a declarat ca "nu cred ca a fost ucis". Ce soarta a avut insa, ramane inca o enigma ce asteapta sa fie descifrata.

Revista Time l-a declarat in 1998 pe "Tank Man", ca fiind unul dintre cei mai influenti oameni ai secolului al XX-lea. Evenimentul de pe 5 iunie 1989 a intrat in istorie, iar "Rebelul necunoscut" a devenit un simbol al luptei pentru libertate, al nesupunerii nonviolente la opresiune.

Spania cere, in premiera, finantare externa pentru banci... VIDEO! Un judecator, surprins in timp ce se juca Solitare la procesul lui Anders Breivik...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x