Antena Căutare

VIDEO! Secretele Codului Da Vinci, expuse: Mai multe scrisori private din arhiva Vaticanului, publicate

Sute de documente secrete din arhiva secreta a Vaticanului au fost expuse pentru prima data la Biserica Catolica in incercarea de a lamuri misterul lansat de cartea lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci", scrie Daily Mail.

Si bestesellerul "Ingeri si Demoni" se focuseaza pe secretele aparent ascunse de sute de ani. Filmul surprinde mult mai high-tech colectia de documente, cu sticla anti-glont si audiobook-uri.

Personajul Robert Langdon este jucat de Tom Hanks, care incearca sa sparga un cod secret vechi de 400 de ani referitor la Galileo Galilei. In pelicula, doar studentii afiliati au dreptul de a consulta pretioasele documente, aduse cu grija de ingrijitori. Vizita publicului larg este strict interzisa.

Dar in realitate, expozitia "Lumina in arhive" la care au participat atat Papa Benedict al doilea, cat si cardianul Tarcisio Bertone este incercarea Vaticanului de a calma zvonurile lansate de presa italiana care a scris despre atmosfera "otravitoare" din sanul catolicismului.

Printre acestea se numara dosarul procesului lui Galileo Galilei sau cererea regelui Angliei, Henric al Optulea, de anulare a casatoriei sale. Respingerea cererii avea sa duca la separarea bisericii engleze de catolicism. Marturisirea templierilor judecati pentru erezie in 1308 este scrisa pe un pergament de 60 de metri. Iar seful unui trib din America de Nord i-a trimis Papei din vremea sa un mesaj pe. scoarta de copac.

Mai putin spectaculoase dar deosebit de importante pentru istorici sunt o serie de acte si scrisori din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ele sunt menite sa apere imaginea Papei Pius al Doisprezecelea, acuzat ca nu a protestat public fata de Holocaust.



Expozitia va fi deschisa pana in septembrie, iar organizatorii se asteapta sa atraga mii de vizitatori.


Vezi mai jos mai multe fotografii!



Foto:EPA/ Intact Images

Aproximativ 70 de mii de oameni si-au pierdut viata in Irak, in perioada 2004-2011... Vasul de croaziera naufragiat Costa Allegra a ajuns in portul Victoria din Insulele Seychelles...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x