Antena Căutare

Vlahii din Serbia sustin ca le sunt incalcate drepturi fundamentale

Asociatiile vlahilor din Serbia sustin ca le sunt incalcate drepturi fundamentale, denuntand declaratiile presedintelui Consiliului National Vlah, Radisa Dragojevici.

Presa sarba a publicat o scrisoare trimisa de Partidul Democrat Vlah din Serbia, Asociatia Ariadnae Filum pentru protejarea culturii romane in Serbia, Asociatia Traian a vlahilor-romani, Asociatia Pomoravlje a Culturii, Limbii si Religiei Vlahe si de Asociatia Dunareana a Traditiei si Culturii Vlahe si Initiativei Culturale Vlahe, in care acestea il contrazic pe Dragojevici in afirmatiile potrivit carora vlahii ar avea drepturi egale.

"Vlahii nu au oportunitatea de pastrare a identitatii nationale, sunt manipulati de majoritatea institutiilor, de stat. De asemenea, nu exista posibilitatea studierii limbii materne in scoli. Actualul Consiliu National Vlah, in cadrul provocarilor cu Romania, a respins limba romana si a proclamat limba sarba ca limba a noastra. De ce vlahii nu au presa in limba lor si nu au posibilitatea pastrarii culturii si traditiei? Daca statul a fost corect cu vlahii, atunci de ce nu avem oportunitatile pe care le au celelalte grupuri minoritare din Serbia", potrivit textului scrisoarii, informeaza Mediafax.

Radisa Dragojevici a declarat, marti, ca "nimeni nu are dreptul sa le ceara vlahilor sa se declare romani", in contextul in care Romania s-a opus acordarii statutului de tara candidata la UE Serbiei, pana la rezolvarea acestei probleme.

De asemenea, Dragojevici a apreciat ca Romania "nu poate da ultimatumuri Serbiei" in aceasta privinta, deoarece vlahii nu se simt privati de drepturi in Serbia si pentru ca statul sarb recunoaste atat minoritatea etnica vlaha, cat si pe cea romana.

Foto: pictureorphoto.blogspot.com

VIDEO! Rusia: Bloc aruncat in aer de o explozie: 12 raniti si 14 disparuti... Tornade ucigase in SUA: cel putin 9 morti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x