Li Keqiang, actualul vicepremier al Chinei si fost guvernator de provincie, a facut aceste declaratii la o intalnire cu Clark Randt, ambasadorul SUA de la vremea aceea, potrivit unei note trimise la Washington si publicata de WikiLeaks.
Raportul arata ca oficialul chinez se concentra pe trei aspecte pentru a evalua economia provinciei pe care o conducea: consum de electricitate, volumul transporturilor de marfa si nivelul creditarii.
"Folosindu-se de aceste trei cifre, Li a spus ca poate masura cu relativa acuratete viteza cresterii economice. Celelalte cifre, in special statisticile privind PIB, sunt ‘doar pentru referinta', a spus acesta zambind", se arata in raport.
Contactati de Reuters, oficialii chinezi au refuzat sa faca declaratii pe aceasta tema. De altfel, nici ambasada SUA din China nu a oferit un raspuns.
Cifrele privind economia chineza sunt privite de multa vreme cu suspiciuni de catre analisti, in special cele provenite de la nivel provincial.
"Ca PIB-ul Chinei nu este de incredere, in special PIB-ul la nivel local, nu e o veste noua", spune un economist al unei banci straine sub anonimat.
"O parte dintre datele privind volumul, cum sunt cele referitoare la transportul de marfa si chiar la credit, sunt interesante pentru ca sunt mai putin supuse la ‘masajul' facut la nivel local. Dar arata doar o parte din adevar", adauga acesta.
Nota ambasadei SUA il descrie pe Li ca fiind implicat si bine informat. Acesta incerca sa creeze o "societate armonioasa", prin constructia de noi case pentru cei saraci si crearea de locuri de munca pentru fiecare.
Cea mai mare ingrijorare a acestuia era coruptia si pentru limitarea acesteia trebuiau create reguli transparente, care sa asigure o suprevizare adecvata, dar educarea oficialilor.
"O parte din programul de educare presupune presupune participarea la tururi ale inchisorilor, birocratii fiind fortati sa viziteze oficiali incarcerati, fiind astfel martori ai consecintelor coruptiei", se arata in documentul publicat de WikiLeaks.
Sursa: Jurnalul National