Antena Căutare

HEALTH FORUM – finanțarea sistemului de sănătate 2018

INTACT MEDIA GROUP organizează evenimentul “HEALTH FORUM – finanțarea sistemului de sănătate 2018”, care va avea loc pe 19 octombrie, începând cu ora 10:00, la Palatul Parlamentului. Forumul se va bucura de participarea Comisarului European pentru Sănătate Vytenis ANDRIUKAITIS și a Ministrului Sănătății Florian BODOG.

INTACT MEDIA GROUP organizează evenimentul “HEALTH FORUM – finanțarea sistemului de sănătate 2018”, care va avea loc pe 19 octombrie, începând cu ora 10:00, la Palatul Parlamentului. Forumul se va bucura de participarea Comisarului European pentru Sănătate Vytenis ANDRIUKAITIS și a Ministrului Sănătății Florian BODOG.

România se află pe ultimul loc, al 35-lea în clasament, conform Indexului european al sistemelor de sănătate (EHCI) – ediția pe anul 2016. Țara noastră a adunat 497 de puncte dintr-un maximum posibil de 1.000, în urma unor țări ca Albania, Bulgaria și Muntenegru. România se află din nou pe ultimul loc în ce privește rezultatele tratamentelor, categoria cea mai importantă a clasamentului. Dintre problemele sistemului medical public românesc semnalate în raport sunt structura învechită a sistemului medical, cu un raport crescut al îngrijirilor acordate în spital față de cele din ambulator, discriminarea grupurilor minoritare – precum cetățenii de etnie romă – în asistența medicală.

Piața de medicamente a scăzut în 2016 cu 4,4%, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5%, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6%. În 2017, piața de produse OTC din România, ce include medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a scăzut cu aproximativ 7% în trimestrul II față de primele trei luni ale anului, conform datelor Cegedim. În pofida acestei scăderi, vânzările aferente celui de-al doilea trimestru al anului au fost cu 19,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

În continuare taxa clawback, corelată cu celelalte reglementări ale sistemului de sănătate românesc printre care reducerea preţurilor medicamentelor, este una dintre cele mai mari poveri fiscale cu care se confruntă industria farmaceutică din România. Taxa clawback care reprezintă valoarea deficitului bugetului de medicamente a ajuns la 19,86% în trimestrul I al anului 2017. Aceasta a înregistrat o creștere considerabilă, de peste 4 puncte procentuale, prin comparație cu același trimestru al anului 2016.

Forumul, care va fi moderat de Alessandra STOICESCU, Directorul Executiv Intact Media Group, va aduce pe masa discuției principalele probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate din România și va reuni reprezentanți ai autorităților, ai producătorilor de medicamente, ai lanţurilor farmaceutice, ai asociaţiilor de pacienţi, ai presei.

Printre temele propuse dezbaterii se numără: performanța sistemelor naționale de sănătate la nivel european – provocări comune și capacitatea de adaptare la acestea; bune practici în țările europene privind fiscalitatea pe piața de medicamente. Ar trebui regândit actualul sistem de taxă claw-back din România?; strategia Comisiei Europene privind Rezistența Antimicrobiană (AMR); rolul ERNs (European Reference Networks) pentru sistemele naționale de sănătate; Standardele sistemului public de sănătate în Uniunea Europeană prin vaccinare; retragerea unor medicamente generice de pe piață – cauze și accesul pacienților la tratament; cum se va schimba modul de abordare a infecției cu hepatită C în 2018? care sunt realizările Ministerului Sănătăţii în 2017 și obiectivele pentru 2018? Cum pot fi adaptate programele de sănătate astfel încât să răspundă problemelor efective din teren, resimțite direct de pacienți?; soluții pentru problema deficitului de medici din sectorul public de sănătate; bugetul necesar Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a putea asigura pacienților români servicii medicale de calitate și condiții decente în spitale și clinici; decizii legislative şi impactul acestora pe piaţa de medicamente..

Speakeri invitați

Vytenis ANDRIUKAITIS, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară

Dr. Florian BODOG, Ministrul Sănătăţii

Ionuț MIȘA, Ministrul Finanţelor Publice

Răzvan Teohari Vulcănescu, Vicepreşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Florin BUICU, Preşedinte, Comisia pentru Sănătate şi Familie, Camera Deputaților

Nicolae FOTIN, Preşedinte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale

Vasile CEPOI, Preşedinte – Secretar de Stat, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate

Univ. Dr. Adrian STREINU-CERCEL, Manager General, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”

Alexandru RAFILA, Reprezentant în Comitetul Permanent al Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa

Contact:

Oana DUMITRU, [email protected], 0749 029 671

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.

Trafic feroviar afectat după fisurarea unei şine. Mai multe trenuri vor avea ”întârzieri semnificative”... Accidentare de ultimă oră în cantonamentul naționalei! Bogdan Stancu, OUT! Contra a convocat jucătorul ultimei etape din...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x