Antena Căutare

365 de eroi ai României. Iancu de Hunedoara, salvatorul Europei: o legendă, o enigmă și un miracol. ,,Atletul lui Hristos“ umbla printre pedestraşii săi şi vorbea, făcând semne cu mâna celor din faţa sa, când un ostaș l-a ochit

365 de eroi ai României. Românul Iancu de Hunedoara, salvatorul Europei: o legendă, o enigmă și un miracol, a devenit, încă din timpul vieții, o legendă, un subiect și un erou de balade.

365 de eroi ai României. Românul Iancu de Hunedoara, salvatorul Europei: o legendă, o enigmă și un miracol, a devenit, încă din timpul vieții, o legendă, un subiect și un erou de balade.

Despre românul care a scris istoria Ungariei la mijlocul secolului al XV-lea, cronicarul ungur Ioan Thuroczi spunea: ,,Era pe atunci în regat un ostaş cu suflet mare, născut în sânul unei nobile şi vestite familii de peste munţi; se numea Iancu de Hunedoara şi era om războinic şi născut pentru a purta armele şi a sta în fruntea războaielor... Se povesteşte că regele Sigismund, îndemnat de faima vitejiei tatălui acestui ostaş, l-a adus din pãrţile transalpine în regatul sãu, fãcîndu-şi-l supus. Totodată, l-a dăruit cu vrednica şi veşnica stăpânire a cetăţii Hunedoara, unde acum se înalţă un castel cu o înfăţişare mândră şi plăcutã. Iară pomenitul Iancu de Hunedoara, stând necurmat alături de stăpânul său şi întărindu-se mereu în virtute, într-atât a devenit vestit, încât de la slujbele mărunte, cu care fusese răsplătit încă de tînăr, s-a ridicat până la rangul de voievod al Transilvaniei”.

Moartea voievodului din Transilvania, susţin unii istorici, a fost provocată de epidemia de ciumă care pusese stăpânire pe tabăra militară, dar și de epuizarea fizică.

,,Bă, tată, bă!”. Ni l-a dat pe Nea Marin, un prototip național. Amza Pellea, un actor monumental. ,,Drogul bun al român... Amprentele celui mai mare dinozaur din lume, descoperite de curând! Unde se aflau...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x