Antena Căutare

Arian Ghenie, Van Gogh al României, a vândut un tabou cu patru milioane de euro! „The Sunflowers in 1937” a doborât recordul!

Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor contemporan a doborât un nou record! Lucrarea sa intitulată „The Sunflowers in 1937” a fost cumpărată cu patru milioane de euro!

Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor român contemporan a doborât un nou record! Lucrarea sa intitulată „The Sunflowers in 1937” a fost cumpărată cu patru milioane de euro!

Lucrarea a fost realizată în 2014 și în același an a fost expusă în cadrul Berlin Noir, a treia expoziție personală a artistului.

„The Sunflowers in 1937”

Anul trecut, tabloul a făcut parte și din expoziția de la Centro de Arte Contemporáneo de Málaga, Spania. Conform datelor in catalogul expoziției, „The Sunflowers in 1937” este o extraordinară și monumentală reimaginare a capodoperei lui van Gogh cu referire la evenimentele istorice ale secolului XX.

Care este povestea tabloului și de unde a pornit ideea care a dat naștere unei capodopere?

Culoarea îmbinată într-un mod neînteles de un ochi pragmatic are o poveste ascunsă în detalii! Tehnica incredibilă a fost demonstrată în aploare, având în vedere dimensiunile colosale de 280/280 cm. Este vorba despre capodopera lui van Gogh, bântuită de actele ticăloase ale Germaniei Naziste.

"Floarea soarelui", Vincent van Gogh, 1888

1937 a fost anul în care regimul nazist a organizat scandaloasa expoziție Degenerate Art la Institutul de Arheologie din Munchen. Gândită de Joseph Goebbels, expoziția ‘Degenerate Art’ cuprindea 650 de lucrări considerate drept insultă la adresa simțămintelor germane.

Cu scopul de a educa publicul german împotriva artei moderne, lucrări interzise ale artiștilor de avangardă precum Nolde, Kirchner, Dix, Beckmann, sau chiar lucrări ale unor artiști străini precum Mondrian, Chagall, sau Kandinsky au fost expuse în încăperi înguste, însoțite de sloganuri ironice și de mesaje propagandistice menite să inflameze opinia public, scrie transilvaniareporter.ro.

Cultura "denaturată" trebuia curățată, conform dorințelor lui Hitler. Astfel, mii de opere de artă au fost confiscate din instituțiile publice din Germania, în anii 1937-1938. Acestea au fost date la schimb sau vândute, iar cele care nu aveau priză la public erau transformate în cenusă.

16.000 de opere au fost considerate lucrări "degenerate", pe lângă cele 650 din expoziție. Vincent van Gogh nu a fost iertat de Hitler!

Adrian Ghenie


Pentru românul Adran Ghenie, van Gogh este un fel de… divinitate! La șase ani ținea sub pernă o pictură din seria de tablouri cu floarea soarelui de Vincent van Gogh, reprezentată pe coperta unei reviste de artă românești și, mai târziu, Ghenie s-a reprezentat pe sine sub chipul lui van Gogh și a celebrelor sale autoportrete, în lucrări din perioada 2012-2014.

În prezent, Ghenie trăiește în Berlin. S-a născut în Baia Mare, în 1977.

A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop. A fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin.

În 2014, tabloul „The Fake Rothko”, al artistului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline (1.778.422 de euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s din Londra.

"The Fake Rothko"

Tânărul artist român Adrian Ghenie a reprezentat una dintre surprizele licitaţiei organizate de casa Sotheby's luni, la Londra, conform Reuters, care remarcă faptul că lucrarea acestuia "The Fake Rothko" a fost adjudecată pentru aproape 1,43 de milioane de lire sterline (1,778 milioane de euro), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti.

De asemenea, suma pentru care a fost adjudecată lucrarea "The Fake Rothko" este de şase ori mai mare decât cel mai ridicat preţ plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitaţie.

Care este secretul celebrului pictor român contemporan?

Adrian Ghenie a optat pentru un cuţit de paletă şi un stencil. Așa dă viață tablourilor. "Nu poţi picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puţine lucruri sunt de fapt pictate", spunea pentru The Independent.

Citește și Suma cu care s-a vazut un tablou al unui artist roman a depasit toate asteptarile

„The Sunflowers in 1937”

Recordul a fost înregistrat miercuri seara la Casa de licitații "Sotheby’s" și a fost estimate la valoarea de 500.000-700.000 de euro, conform site-ului oficial Sotheby’s.

FOTO CREDIT: Sotheby's

Mâinile tale chiar spun multe despre tine. Ce BOLI poţi citi în palmă... De ce nu trebuie să mai ţii niciodată picioarele încrucişate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x