Antena Căutare

50 de ani de la „Primăvara de la Praga”! Încercarea lui Dubcek și răspunsul Moscovei

Anul 1968 avea să aducă unul dintre cele mai importante momente ale istoriei Cehoslovaciei și chiar al omenirii, totul începând cu alegerea lui Aleksandr Dubcek în funcția de prim-secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia în data de 5 ianuarie 1968.

Anul 1968 avea să aducă unul dintre cele mai importante momente ale istoriei Cehoslovaciei și chiar al omenirii, totul începând cu alegerea lui Aleksandr Dubcek în funcția de prim-secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia în data de 5 ianuarie 1968.

În luna aprilie a aceluiași an Dubcek a lansat o serie de reforme care includeau o mai mare libertate a presei și posibilitatea existenței mai multor partide politice, crezând că Moscova va fi de acord cu aceste lucruri. Deși se prevedea ca aceste reforme să aibă loc sub conducerea Partidului Comunist, inevitabil, în presă au început să apară declarații anti sovietice, acuzații la adresa politicienilor corupți, iar facțiunea social-democrată a început să își formeze propriul partid.

Având în vedere situația politică a acelei perioade – Uniunea Sovietică se afla în plin „Război Rece” cu SUA, Leonid Brejnev alături de conducerea țărilor semnatere a „Pactului de la Varșovia”(fără România) erau îngrijorați că reformele propuse de Aleksandr Dubcek vor duce la slăbirea poziției Blocului Comunist. Conducerea sovietică a încercat să oprească sau cel puțin să limiteze schimbările din Cehoslovacia printr-o serie de negocieri, însă, deși Dubcek și-a reafirmat adeziunea la Pactul de la Varșovia, a susținut programul aripei reformiste din cadrul Partidului Comunist Cehoslovac.

În data de 3 august 1968, reprezentanții Uniunii Sovietice, RDG, Polonia, Ungaria și Cehoslovacia au semnat Declarația de la Bratislava prin care se declara război tuturor forțelor antisocialiste. Uniunea Sovietică și-a declarat intenția de a interveni în orice țară a Pactului de la Varșovia în care va apărea un sistem burghezic multipartinic, această politică devenind ulterior cunoscută sub numele de „Doctrina Brejnev”.

Articolul continuă după reclamă

Fiind în continuare nemulțumiți de măsurile lui Dubcek, sovieticii au decis invazia Cehoslovaciei. Astfel, în noaptea de 20-21 august 1968, forțe militare din Uniunea Sovietică, R.D.G., Polonia, Ungaria și Bulgaria au invadat Cehoslovacia. Astfel între 5000 – 7000 de tancuri și un numar estimat între 200.000 și 600.000 de soldați au ocupat străzile. Deși Aleksandr Dubcek a rugat popolația să nu opună rezistență, invazia s-a soldat cu 72 de morți și sute de răniți.

Aleksandr Dubcek a fost arestat și transportat la Moscova, iar în aprilie 1969 a fost înlocuit la conducerea Partidului Comunist de Gustav Husak care a anulat toate reformele implementate de Dubcek și a curățat partidul de toți membrii cu vederi reformiste.

Acesta este cel mai PERICULOS arbore din lume. I se spune "Copacul Morţii" şi este extrem de toxic. Seva şi fr... Declarațiile care au revoltat credincioși din toate colțurile lumii: ”Religia e o boală mintală! Crearea lumii în șapte ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x