În luna martie celebrăm femeia, iar 8 martie este o zi importantă pentru femeile dragi din viața noastră. De Ziua Internațională a Femeii, ne aducem aminte de lupta pe care reprezentantele sexului frumos au dus-o în trecut pentru a-și câștiga drepturile. Ziua Femeii este celebrată în 63 de state din întreaga lume, în moduri inedite.
Istoria Zilei Internaționale a Femeii începe încă din 1910, iar prima recunoaștere internațională vine la Copenhaga, din partea Internaționalei Socialiste.
Prima Zi Internațională a Femeii s-a ținut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași data în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.
· 1975 a fost și anul proclamat de către ONU, că Anul Internațional al Femeilor; perioadă 1976-1985 a fost declarată că Deceniu ONU pentru condiția femeii
· În 1977 Adunarea Generală a ONU a proclamat, printr-o rezoluție, ziua de 8 Martie că Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.
În cultura modernă, în ziua de 8 Martie este un bun prilej și un obicei pentru bărbați de a dărui femeilor din viață lor – mame, soții, prietene, fiice, colege etc. – flori și cadouri simbolice.
În anumite țări, cum e și cazul României, ziua de 8 Martie este sărbătorită și ca Ziua Mamei, motiv pentru copii de a dărui mamelor și bunicilor mici cadouri.
În Armenia, după căderea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii a fost abandonată, iar ziua de 7 Aprilie a fost declarată Ziua Frumuseții și a Maternității. Cu toate acestea, armenii au continuat să sărbătorească ziua de 8 Martie că Ziua Internațională a Femeii, așa încât, după discuții publice asupra celor două „Zile ale Femeii”, s-a hotărât recunoașterea și sărbătorirea a ceea ce se numește „Luna Femeii” (perioadă dintre 8 Martie și 7 Aprilie).
· În Italia, sărbătorirea zilei de 8 Martie este marcată de bărbați prin oferirea de mimoze galbene doamnelor; același obicei îl întâlnim și în Albania și în Rusia, aici dăruindu-se și ciocolată.
· În Portugalia există obiceiul că doamnele să sărbătorească între ele această zi, organizând cine și petreceri.
· În Pakistan, în ciuda restricțiilor de ordin religios și cultural cu care se confruntă, femeile active profesional sărbătoresc în fiecare an Ziua Internațională a Femeii și luptă lor continuă pentru drepturi egale.