Timișoreanul Géza Kornis a fost ultimul supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria. A trăit 103 ani și s-a stins din viața la Bad Homburg, în Germania, după ce a fost deportat în lagărul morții de la Vapniarka.
Kornis este ultimul supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria sub regimul Antonescian. Deportat în largul morții împreună cu alți 1.200 de evrei. Cu toate acestea a supraviețuit cu mult curaj, iar în anii 1970 a emigrat în Germania, unde a și decedat.
Născut la Timișoara, cu o mamă născută în Praga și mutată de dragul soțului în România. Acesta și-a petrecut majoritatea tinereții în cercul de prieteni al lui Franz Kafka.
Amintirile acestuia au fost publicate în limba germană sub redacția Prof. Dr. Erhard Roy Wiehn, la editura Universității de la Konstanz, în anul 2004 și, într-o altă versiune, în limba română, în revista online Memoria.ro, în 2009.
Fost coleg de bancă cu Mihai Șora, bănețeanul visa să se întoarcă în România, la Timișoara sa natală și București, orașul în care a trăit până în anii 1970.
„Perioada de acum șaizeci, șaptezeci, optzeci de ani este fundamental deosebită de cea de azi. Felul de a gândi al oamenilor, obiceiurile, lumea înconjurătoare ce ne influențează viața erau cu totul altfel.”
La vârsta de 22 de ani s-a alăturat unei grupări anti-fasciste din Timișoara, însă a fost denunțat la Siguranță și arestat în anul 1942. Aruncat în beciul Siguranței, cu sediul în Piața Unirii, a fost schingiuit, legat cu capul în jos, bătut în tâlpi, pus cu picioarele în apă rece.
După câteva zile a fost mutat în în Transnistria, în “vagoane de vite”. A stat în lagărul morţii de la Vapniarka din septembrie 1942 până în ianuarie 1944, împreună cu alți 1.200 de evrei, iar ulterior a fost internat în ghetto-ul de la Oglopol.
„Timişoreanul Géza Kornis s-a născut acum 102 ani, dar asta nu-l opreşte să-mi propună, doar 5 minute după ce am intrat în casa lui de lângă Frankfurt, Germania, să ne tutuim. Strigă ceva pe maghiară la soţia lui, îmi spune pe română să mă servesc cu clătite, şi începe să povestească despre viaţa lui, într-o frumoasă germană bănăţeană: cum a crescut în clădirea Băile Neptun, într-o familie de evrei; cum a mers la liceul Loga cu Mihai Şora (<Şora a terminat anul cu o medie peste 9, eu nu am luat decât 6,7!>, îmi mărturiseşte râzând); cum a fost torturat pentru că a participat la acţiuni anti-fasciste; cum a fost deportat într-un lagăr de concentrare în Transnistria; cum a supravieţuit cu optimism şi curaj; cum a emigrat în Germania în anii ‘70” , a povestit Samuel Dominic Fritz, candidat USR