- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Unul dintre cei mai cunoscuţi matematicieni a prezentat modul în care a reuşit să rezolve ipoteza Riemann, o problemă matematică veche de 160 de ani. Dacă soluţia sa va fi confirmată, matematicianul va primi un premiu de 1 milion de dolari.
Michael Atiyah, un matematician britanic cu rădăcini libaneze, unul dintre cei mai importanți ai secolului XX , a prezentat modul de rezolvare a celebrei ipoteze Riemann, veche de 160 de ani. Conform Science Alert, pentru a rezolva ipoteza lui Riemann trebuie să găseşti o metodă de prezicere a incidenţei fiecărui număr prim, deşi se ştie faptul că numerele prime sunt distribuite aleatoriu.
Aiytah şi-a prezentat descoperirea în cadrul unei prelegeri pe care astrofizicianul Markus Possel a transmis-o pe Twitter. Soluția lui Aiytah va fi verificată de mai mulţi matematicieni şi apoi publicată, înainte ca bărbatul să-şi revendice premiul acordat de Institutul de Matematică Clay din Cambridge.
Ipoteza Riemann este unul dintre cele şapte „Premii ale Mileniului” oferite de institut, fiecare având o valoare de un milion de dolari.
Ipoteza Riemann a fost propusă iniţial de către Bernhard Riemann în 1859 și este una din cele mai celebre și mai importante probleme nerezolvate din matematică. A rămas o întrebare deschisă timp de aproape 150 de ani, deși rezolvarea ei a atras eforturile concentrate ale multor matematicieni.
Ipoteza susţine că distribuirea numerelor prime nu este aleatorie, ci urmează un tipar descris de către o ecuaţie numită funcţia zeta Riemann.
Michael Atiyah este cunoscut în special pentru lucrările sale de topologie algebrică și analiză matematică. A colaborat cu mai mulți matematicieni, printre care Raoul Bott, Isadore Singer și Friedrich Hirzebruch. Cu acesta din urmă a pus bazele Teoriei K din domeniul spațiilor topologice.