Antena Căutare

Acordeonul, invenție românească!

Cyrill Demian, un armean de origine romana, este cel care a obtinut, in 1829, brevetul pentru acordeon.

Acordeonul, invenție românească!
Celebrul acordeonist Ionica Minune

Cyrill Demian, un armean de origine română, este cel care a obținut, în 1829, brevetul pentru acordeon.

Istoria acordeonului

În Viena anilor 1820, Cyrill Demian, împreună cu cei doi fii ai săi, Karl și Guido, perfecționau un instrument care a devenit, aproape 200 de ani mai târziu, emblema muzicii lăutărești.

Viața acestuia a fost una complicată, plină de mistere. Se știa despre el că era armean și că se mutase în Viena de tânar. Ceea ce mulți nu știau este că Demian se născuse în Gherla...România!

Pasiunea sa pentru piane s-a transformat în principalul mod în care își întreținea familia; le construia, le modifica. Până la urmă, a conceput un instrument complet nou, din care clapele erau nelipsite.

Acordeonul a fost prezentat pentru prima oară în fața unei comisii de specialiști pe 6 mai 1829. Brevetul a venit câteva zile mai târziu, pe 23 mai.

Acordeonul, în mâinile lăutarilor

După apariție, acordeonul s-a răspândit în Europa de Nord, mai ales ca înlocuitor al violei. Ușurința cu care putea fi folosit și faptul că trebuie acordat foarte rar au contribuit la creșterea popularității sale.

Astăzi, experți în mânuirea instrumentului suntem tot noi, românii.

Ionică Minune este cunoscut drept cel mai rapid acordeonist. Prima oară când a atins instrumentul, avea 4 ani. El se mândrește cu faima de care se bucură, fără să fi studiat nici măcar o zi. Nu a avut profesor și spune că nu a cântat niciodată altfel decât după ureche.

Cea mai mare perlă naturală de apă dulce, care i-a aparținut împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, vândută la licitație... A fost identificat cel mai bătrân pom din Europa. Are 1.230 de ani. Cât de maiestuos arată – FOTO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x