- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cyrill Demian, un armean de origine română, este cel care a obținut, în 1829, brevetul pentru acordeon.
Istoria acordeonului
În Viena anilor 1820, Cyrill Demian, împreună cu cei doi fii ai săi, Karl și Guido, perfecționau un instrument care a devenit, aproape 200 de ani mai târziu, emblema muzicii lăutărești.
Viața acestuia a fost una complicată, plină de mistere. Se știa despre el că era armean și că se mutase în Viena de tânar. Ceea ce mulți nu știau este că Demian se născuse în Gherla...România!
Pasiunea sa pentru piane s-a transformat în principalul mod în care își întreținea familia; le construia, le modifica. Până la urmă, a conceput un instrument complet nou, din care clapele erau nelipsite.
Acordeonul a fost prezentat pentru prima oară în fața unei comisii de specialiști pe 6 mai 1829. Brevetul a venit câteva zile mai târziu, pe 23 mai.
Acordeonul, în mâinile lăutarilor
După apariție, acordeonul s-a răspândit în Europa de Nord, mai ales ca înlocuitor al violei. Ușurința cu care putea fi folosit și faptul că trebuie acordat foarte rar au contribuit la creșterea popularității sale.
Astăzi, experți în mânuirea instrumentului suntem tot noi, românii.
Ionică Minune este cunoscut drept cel mai rapid acordeonist. Prima oară când a atins instrumentul, avea 4 ani. El se mândrește cu faima de care se bucură, fără să fi studiat nici măcar o zi. Nu a avut profesor și spune că nu a cântat niciodată altfel decât după ureche.
Cea mai mare perlă naturală de apă dulce, care i-a aparținut împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, vândută la licitație... A fost identificat cel mai bătrân pom din Europa. Are 1.230 de ani. Cât de maiestuos arată – FOTO...