Antena Căutare

Acum 96 de ani, pe vremea asta, avea loc primul atentat cu bombă cu ceas din istoria României. Unde? Chiar în mijlocul Bucureștiului!

Ştiţi unde, mai exact? Fix în Senatul României, în timpul şedinţei din acea zi. Românii au crezut, iniţial, că a explodat un calorifer. Astfel, pe 8 decembrie 1920, avea loc primul atentat cu bombă din istoria României, soldat cu moartea mai multor demnitari de rang înalt.

Ştiţi unde, mai exact? Fix în Senatul României, în timpul şedinţei din acea zi. Românii au crezut, iniţial, că a explodat un calorifer. Astfel, pe 8 decembrie 1920, a fost consemnat primul atentat cu bombă din istoria României, soldat cu moartea mai multor demnitari de rang înalt.

Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau au pus la cale atacul terorist, plasând bomba în sala Senatului României, sub scaunul prezidenţial, lângă fotoliul regal şi cel al principelui moştenitor. Acesta era un obuz de provenienţă nemţească, căruia i se adăugase un ceas. Goldstein era șeful unui grup anarhist-terorist format din evrei comuniști, condus de Abraham Grinstein, șeful serviciului de terorism cu sediul la Odessa.

Explozia a avut loc la ora 14.30, înainte de reînceperea şedinţei de plen. Au murit, atunci, Ministrul Justiție, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucispe loc) și Spirea Gheorghiu (decedat la spital). Planul fusese îndeplinit.

După mai multe investigații, autorităţile şi-au dat seama că au de-a face cu o bombă cu ceas, ceea ce reprezenta o premieră. Se pare că motivaţia care ar fi stat la baza atentatului era antisemitismul exprimat de senatorul Octavian Goga. Acesta ar fi trebuit să ia cuvântul în deschiderea şedinţei, însă fusese reţinut pe hol de un elector.

D. Victor Petrescu, şeful serviciului identificării din Siguranţă, care a binevoit să ne puie la dispoziţie documentele fotografice alăturate, ne-a explicat defectuozitatea construcţiei acesteia: ea era compusă din două bombe germane(Minenwerfer de tranşee), o maşinărie compusă dintr-un ceas-deşteptător obişnuit, două brichete şi două bucaţi de fitil Bickford ordinar. Peste butoanele brichetei era aşezetă o paletă de lemn, peste care trecea un cablu de sârmă subţire, cu un capăt fixat peste peretele cutiei, trecând peste paleta de deasupra butoanelor; celălatt capăt era fixat la axa deşteptătorului.

Brichetele erau înarmate cu pietre, fitil, benzină. În dreptul celor două brichete 2 bucăţi de fitil mergeau la cele două obuze, pline cu explozibil. Când “reveil"-ul acţiona, cablul de sârmă fixat de axa ceasornicului se învârtea, presând paleta, care acţiona brichetele. Defectul de construcţie consista din aceea că erau două decalări, ceea ce făcea imposibilă explodarea în aceeaşi clipă a ambelor obuze. În adevăr, numai unul a explodat, spărgându-l pe al doilea, a cărui materie a ars doar ca un artificiu. Dacă explodau ambele obuze, dezastrul ar fi fost mult mai mare”, se arată în datele anchetei, potrivit adevarul.ro.

În octombrie 1921, Goldstein a fost arestat, în timp ce încerca să intre clandestin în România, venind de la Ruse (Bulgaria). Pe 28 iunie 1922, a fost condamnat la muncă forțată pe viață. Ceilalți inculpați au fost condamnați la pedepse între o lună și 10 ani de muncă forțată. Sentințele au fost pronunțate după 125 de ședințe.

Surse: historia.ro, istoria.md, adevarul.ro

Sursa foto: adevarul.ro

Acum 23 de ani, planeta a „înghețat” televizoarele pe același program! Cel mai urmărit interviu din istorie avea să fie ... Michael Jordan zburând: fotografia de 1.000.000.000 de dolari. ”Mi-au dat pe ea 150 $. De unde naiba să știu că va valor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x