Antena Căutare

Adorat și fluierat în același timp, a avut peste 14 ocupații și a scris istorie! Lucruri pe care nu le știai despre cel mai CONTROVERSAT ROMÂN din toate TIMPURILE!

Data de naștere a celui mai mare dramaturg român a rămas și astăzi o adevărată controversă. Deși pe certificatul de naștere figurează ziua de 1 februarie, nenea Iancu e sărbătorit pe 30 ianuarie.

Data de naștere a celui mai mare dramaturg român a rămas și astăzi o adevărată controversă. Deși pe certificatul de naștere figurează ziua de 1 februarie, nenea Iancu e sărbătorit pe 30 ianuarie.

În 1852 se naște la Haimanale, în județul Prahova, cel care avea să schimbe definitiv istoria literaturii române. A fost dramaturg, nuvelist, profesor, sufleur, registrator, corector, patron de berării, copist, poet, pamfletar, scriitor, comentator politic, ziarist și director de teatru.

I-a plăcut să observe societatea și să-i zugrăvească moravurile în cuvinte meșteșugite. Cel mai de seamă reprezentant al satirei românești a fost deopotrivă fluierat și aplaudat, adulat, contestat și discreditat. Personalitatea sa controversată a rămas și astăzi în atenția istoricilor.

Articolul continuă după reclamă

Spiritul lui nenea Iancu a rămas la fel de viu. Scrierile sale despre trecutul românesc se pot oglindi și în realitatea actuală.
Puțini știu, de exemplu, că a fost un copil din flori. L-a întâlnit pe Alexandru Ioan Cuza, atunci când domnitorul a vizitat școala unde dramaturgul era, la vremea aceea, un simplu elev.

Premiantul care nu a terminat liceul

A fost premiant, dar nu a terminat niciodată liceul. Din cauza problemelor financiare se vede nevoit să se apuce de negustorie. Deschide astfel vesita berărie Gambrinus, în apropiere de Calea Victoriei.

A fost acuzat de plagiat atunci când a lansat „Năpasta”, dar a câștigat procesul datorită avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.

L-au decapitat pe Lenin și l-au încoronat pe Caragiale

Un alt fapt inedit se referă la statuia sa din fața Teatrului Național din București, ce astăzi se află pe strada Maria Rosetti. Inițial, sculptorul Constantin Baraschi a creat o statuie a lui Lenin cu scopul de-a participa la un concurs. Nu a câștigat și a avut mari dificultăți atunci când a încercat să o vândă. Atunci, artistul a înlocuit capul lui Lenin cu cel al lui Caragiale.

Coleg de redacție cu Eminescu și Slavici

Mai mult decât atât, se pare că a fost coleg de redacție cu Eminescu și Slavici. Ședințele erau aprinse, căci cei trei cu greu cădeau de acord asupra diferitelor chestiuni.

„Caragiale simţea limba vie, care era vorbită zilnic, mai bine decât Eminescu. Eu ştiam doar limba pe care am învăţat-o alergând cu ştrengarii pe câmp şi pe dealuri. Deoarece niciuna dintre gramatici care existau atunci nu se potrivea cu principiile noastre, ne-am pus în gând să ne croim noi una, aşa numai pentru noi. Eminescu a luat asupra sa etimologia, Caragiale a stabilit sintaxa, iar eu îmi dădeam silinţa să potrivesc vorbele cu firea limbii româneşti”, așa spunea Slavici despre colegii săi de redacție.

Fiindcă era foarte critic cu sine, Caragiale a părăsit în scurt timp redacția, spunând că este incapabil să scrie la gazetă. Eminescu a încercat să-i spună să aibă răbdare, căci nu a dat tot ce avea mai bun.

„Le-o fi plăcând altora, dar nu-mi place mie. Nu mă maltratez pe mine muşcându-mi buzele când văd tipărit ce am scris! Ori tac şi râd pe n-fundate, ori îi batjocoresc, ca să râdă şi ei înşişi de sine!”

Sursa: ziarulmetropolis.ro

ÎNCEARCĂ ASTA: Mândru sau dezamăgit? TESTUL care îți spune dacă te poți baza pe memoria ta!... Apariție extraterestră! 60.000 de oameni și-au făcut cruce când au văzut OZN-urile! (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x