Antena Căutare

"Ai întors-o ca la Ploiești“. Folosești mai mereu această expresie, dar știi de unde vine? A făcut istorie, începând cu 1879

Limba romană este, poate, una dintre cele mai bogate, atunci când vine vorba de tot felul de expresii sau vorbe din popor. Însa, de multe ori, deşi le folosim constant, habar nu avem de unde provin şi cum a u intrat în limba pe care o vorbim.

Limba romană este, poate, una dintre cele mai bogate, atunci când vine vorba de tot felul de expresii sau vorbe din popor. Însa, de multe ori, deşi le folosim constant, habar nu avem de unde provin şi cum au intrat în limba pe care o vorbim.

Este și cazul expresiei ,,ai întors-o ca la Ploiești", folosită și astăzi pentru a desemna o schimbare bruscă de atitudine și este legată de apariţia căii ferate București-Ploiești (1872) și Ploiești-Predeal (1879). Din cauza lipsei banilor necesari, acestea au fost realizate în perioade diferire, fiind astfel folosită linia deja construită de la București până la Ploiești.

Astfel, trenurile de la București care mergeau spre Ardeal erau oprite în gară, locomotiva era decuplată de garnitură, intra pe o linie de manevră și era întoarsă pe o placă turnantă, acționată manual și direcționată pe linia spre Predeal. Locomotiva era cuplată la celălalt capăt al garniturii, astfel ultimul vagon al trenului venit de la București, devenea primul.

Din această cauză, călătorii aveau impresia că s-au urcat în trenul greşit, acesta părând că se întoarce la București.

Lucurile au funcţionat în acest mod din 1879, până în anii 1913-1915, când a fost construit Triajul Ploieștiului, iar trenurile au ocolit orașul intrând direct pe linia spre Predeal.
Sursă: historia.ro

250 km de Timișoara. O uciseseră înainte. ”Sângele se scurgea din ea, dar tigrul continua să o lovească așa, moartă, dân... A învins de trei ori cancerul, a trecut de două ori peste crize acute de meningită și s-a recuperat după o lună de comă!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x