Am avut doi supraviețuitori: Beila și Meyer, românii de pe pachebot!

 
+3 click pentru
galerie


Beila Moor, croitoreasă, 29 de ani, născută la Iași, și puiul ei, Meier, de șapte, se urcaseră pe "Titanic" din cauza grevei celor de pe "RMS Adriatic". Văduvă, femeia plecase în căutarea unui trai mai bun, pe Pământul Făgăduinței. Deceda, la 75 de ani, în 1958. Meier se stingea în 1975

Beila Moor se născuse la Iași, din părinți evrei. La 21 de ani era, deja, căsătorită. Deși nu s-au păstrat documente oficiale, se pare că soțul ei decedase în timpul Războiului ruso - japonez, din 1904 - 1905. Se înrolase în armata condusă de Nicolae al II-lea, dar fusese unul dintre cei 189.618 ostași căzuți pe câmpul de luptă. Rămasă văduvă și cu un copil abia născut, Meier, Beila a lucrat, croitoreasă, în Capitala Moldovei. Femeia a vrut să plece în America, unde avea ceva rude. La 1910 a încercat prima oară. A emigrat în Rusia, de aici a ajuns în Anglia. Deși avea pașaport rusesc, a fost respinsă de Serviciile de Imigrare. S-a reîntors la Moscova.

În primăvara lui 1912 și-a cumpărat bilete pentru SUA, contra a 12,9 lire sterline, pe nava "RMS Adriatic", cel de-al patrulea vapor de lux al celebrei companii "White Star Line", care opera "Titanicul", "Olimpicul" și "Britannicul". "Adraticul" se afla la New York, trebuia să ajungă în Europa, apoi să facă întoarsă calea. Dar mateloții s-au revoltat, vasul a rămas la dane. S-a găsit o soluție de compromis - pasagerii cu bilete deja cumpărate vor urca pe "Titanic", apoi, la întoarcere, cu Adriatic.

Beila și al său fiu au ocupat cabina E-121, pe puntea pasagerilor de clasa a treia. După coleziune, au urcat în barca de salvare cu numărul 14, fiind recuperați, ambii, de către "Carpathia". Au fost refuzați, din nou, să intre în SUA, așa că au ajuns în Canada. Pe documentele de pe Carpathia, la rubrica naționalitate, nu pare Rusia, ci Romania, de fapt, RUMANIA.

După o ședere în Canda, Beila și Meier, deveniți Bella și Meyer Moore au ajuns, finalmente, în America. Femeia s-a recăsătorit la Chicago, ulterior stabilindu-se în El Paso, Texas. A decedat, în 1958, la 75 de ani, în urma unui atac cerebral, fiind înmormântată la cimitirul B'Nai Zion.

Fiul său, Meyer, stabilit, de asemenea, în El Paso, a avut trei copii. A decedat, curios, pe 15 aprilie 1975, exact în ziua în care se adunau 63 de ani de la tragedie...facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI