Antena Căutare

Argentina: O vaca a fost clonata pentru a produce lapte matern uman

Un laborator argentinian a anuntat nasterea primei vaci clonate din lume care are doua gene umane, destinate sa produca un echivalent al laptelui matern care ar putea sa protejeze bebelusii impotriva unor boli si sa le favorizeze dezvoltarea, relateaza AFP.


"Acest lucru nu va schimba nimic pentru mame dar pentru bebelusi da, protejandu-i impotriva bolilor si ameliorand absorbtia fierului", a explicat Nicolas Mucci, unul dintre cei trei cercetatori care au condus studiul.

El a precizat ca cercetatori din China au anuntat recent ca au pus la punct o procedura similara, dar clonand doua vaci care avea fiecare una dintre cele doua gene, in timp ce echipa argentiniana a reusit sa implanteze cele doua gene in aceeasi vaca.

Vaca s-a nascut in 6 aprilie "prin cezariana, din cauza greutatii sale excesive, 45 de kilograme, in conditiile in care vacile Jersey nu depasesc in mod normal 22 kg" la nastere, a spus INTA. Ea este supravegheata "24 de ore din 24", a adaugat Nicolas Mucci.

"Obiectivul este imbunatatirea valorii nutritionale a laptelui de vaca adaugand doua gene umane, proteina lactoferina si lizozimul", a mentionat un alt cercetator, Adrian Mutto, de la Universitatea nationala San Martin.

Lizozomul este o enzima foarte putin prezenta in laptele de vaca dar, in schimb, ea se regaseste in laptele matern de o maniera foarte concentrata in cursul primei saptamani de lactatie.

Lactoferina exista la toate mamiferele si permite asiminalrea fierului pentru a produce globule rosii. Dar ea este specifica fiecarei specii, astfel incat lactoferina bovina nu actioneaza asupra oamenilor.

Aceasta proteina favorizeaza, de asemenea, cresterea dintilor si dezvoltarea celulelor intestinale, antibacteriene, antivirale si antifungice.

Citeste articolul complet pe Hotnews

Un caine a mostenit 12 milioane de dolari si a murit... VIDEO! Filipinezul Junrey Balawing este cel mai pitic om din lume...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x