Fenomenul astronomic debutează la ora 19.08 (intrarea în penumbră) şi se încheie la ora 23.12 (cu ieşirea completă din penumbră). Faza maximă a eclipsei are loc la ora 22.10 când aproape tot discul Lunii se va afla în penumbra Pământului. Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, vom putea observa doar o reducere în strălucire a Lunii, şi poate doar o modificare de colorit, din culoarea ei obişnuită într-un gălbui, potrivit www.astro-urseanu.ro.
Tradiţii şi superstiţii: ce trebuie să faci
Cele mai multe superstiții legate de eclipsă sunt cele referitoare la fertilitate. În antichitatea se credea că femeile însărcinate trebuie să poarte ceva roșu pe tot parcursul eclipsei pentru a alunga spiritele rele și pentru a proteja sarcina de necazuri.
Tot despre femeile însărcinate se spune că acestea nu trebuie să își atingă pântecele în timpul eclipsei pentru ca cel mic să nu se nască cu semne.
Se crede că orice faptă bună făcută în timpul eclipsei are un efect de zece ori mai mare și că orice alegere din această perioadă îți poate schimba complet viitorul. Mare atenție!
În mai multe țări din lume, femeile sunt închise în casă. Se crede că lumina eclipsei de Lună le va însemna.
O altă superstiție spune că nu trebuie să te culci cu părul ud pentru că riști să devii lunatic.
Cu toate aceste interdicții extistă și o superstiție frumoasă. Se spune că cine se săruta în timpul eclipsei va rămâne cu acea persoană pentru tot restul vieții.
David Dobrincu, vedeta la doar opt ani! Este plin de telante și carismă: „Mă gândesc să-mi deschid o afacere”... Prima eclipsă de Lună din 2020, în noaptea de vineri, vizibilă în toată ţara...