Antena Căutare

Bomba in lumea artei! Zambetul Mona Lisei ar putea fi fals

Cativa cercetatori spanioli afirma ca zambetul personajului central din celebrul tablou pictat de Leonardo da Vinci ar putea fi fals. Conform unui studiu, expresiile faciale nu sunt intotdeauna ceea ce par

Pana unde este capabil creierul nostru sa distinga intre un zambet adevarat si unul fals? Toate expresiile zambetului corespund unor forme specifice ale chipului. In anumite cazuri, oamenii sunt capabili sa le recunoasca, insa nu intotdeauna.

Incercand sa inteleaga mai bine mecanismele cerebrale prin care capacitatea de recunoastere a emotiilor manifestate de oamenii din jur poate fi alterata si inselata, cercetatorii spanioli din Insulele Canare au realizat o serie de experimente, relateaza Mediafax.

Astfel, cei de la Universitatea La Laguna au realizat o serie de fotografii ale unor chipuri care contineau, pe de-o parte, guri zambitoare asociate cu ochi care exprimau aceeasi stare emotionala, iar pe de alta parte, aceleasi zambete erau asociate cu perechi de ochi care reflectau alte emotii decat bucuria. "Influenta zambetului este foarte dependenta de tipul de sarcini alocate participantilor". Suntem deci influentati in viata noastra cotidiana de tipul de activitate pe care o facem atunci cand avem de evaluat un zambet".

Desi aceasta sarcina tine in special de perspicacitate, precum descrierea anumitor trasaturi ale fetei, zambetul a avut un rol foarte important atunci cand participantilor la studiu li s-a cerut sa aleaga intre expresiile ambigue si cele care nu sunt echivoce.

Cert este ca zambetul capteaza privirea persoanelor din jur mai mult decat oricare alta expresie faciala. El poate sa induca astfel in eroare in legatura cu semnificatia sa. Prin masurarea miscarilor ochilor s-a aratat ca, daca privirea cade mai intai pe gura persoanei vizate, nu pe ochii ei, riscul de eroare in ceea ce priveste evaluarea zambetului este mai mare. "Astfel, daca Mona Lisa (Gioconda) ar fi fost mai degraba filmata, nu pictata, am fi putut sa vedem in ochii ei semnificatia reala a zambetului ei", au explicat cercetatorii spanioli.

In mod contrar, daca sarcina consta in catalogarea directa a expresiilor, in a spune daca persoana fotografiata era vesela sau trista, importanta zambetului este mai mica.

Foto: Hepta

VIDEO! Si aligatorilor le plac reducerile: Un exemplar s-a prezentat la supermarket... Horoscopul zilei, cu Andreea Joita. Vezi ce-ti rezerva astrele pe 22 octombrie!...
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată...
Horoscopul zilei de 31 mai 2023. Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 mai 2023 spune că Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie....
Parteneri
Dulce de leche sau dulceață de lapte. Un sos cremos irezistibil de gustos
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x