Stade de France: trei ani de construcție, 10.000 de oameni care au muncit zi și noapte pentru a-l termina la timp, o investiție de 290 de milioane de euro. Ca să vă faceți o idee de „prețul lui”, vă reamintim că produsul intern brut al României pe anul 2015 a fost de 709,681 milioane de lei (157. 114. 352 euro), adică mai puțin de jumătate din „Stade de France”, dacă vreți!
Franţa - România, meciul de debut al Campionatului European, se va disputa în această seară, începând cu ora 22:00, pe Stade de France, eveniment la care vor lua parte peste 15.000 de fani ai tricolorilor.
80.000 de locuri pentru spectatori
Stadionul gigant, cel mai mare a Franței de altfel și unul dintre cele mai mari ale lumii, este situat în lunca Senei, în cartierul Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), în nordul Parisului. Are o capacitate impresionnată de 80.000 de locuri iar construcția lui a început în 1995. Dintr-o directivă FIFA, atunci nordul Parisului s-a transformat într-un mare șantier! 10.000 de oameni, printre care arhitecți, ingineri, manageri , muncitori au participat la ridicarea lui.
Stadionul din St.Denis a fost construit începând cu data de 2 mai a acelui an, ca inaugurarea lui să aibă loc abia pe 28 ianuarie 1998, exact înainte de finala Campionatului Mondial de Fotbal, când s-a jucat partida de fotbal amicală Franța-Spania.
Patru mari arhitecți și peste o mie de planuri schimbate
„Bijuteria arhitecturală” a sportului francez este opera a patru arhitecți francezi – Michel Macary, Aymeric Zublena, Michel Regembal și Claude Constantini. Cei patru arhitecți au efectuat peste o mie de planuri înainte de a ajunge la o variantă finală a proiectului-gigant. Un teren imens, peluze grandioase, săli de vestiare, galerii subterane, locuri special amenajate pentru ca echipe întregi de pompieri și jandarmi să asigure securitatea în zonă.
Concertul Rolling Stones și reprezentații ale Operei Franceze pe Stade de France
Stadionul poate găzdui și partide de rugby sau întreceri de atletism (aceste piste fiind în timp adaptate și pentru întreceri auto), precum și manifestări cultural-artistice: concerte, spectacole de mare amploare. Este de ajuns să amintim de Concertul Rolling Stones din 2013 sau de
reprezentațiile Operei Franceze
.
Aici s-au jucat două finale ale Ligii Campionilor, în 2000 Real Madrid C.F. vs Valencia, 3-0, și în 2006 FC Barcelona vs Arsenal F.C., 2-1.
Accesul pe Stade du France se face prin două filtre de securitate. La primul, se face controlul corporal, al vestimentaţiei şi al bagajelor, iar la următorul, biletele sunt verificate chimic, iar bagajele trec prin detectorul de metale. După aceea, suporterii sunt dirijaţi către tribune, pentru întâlnirea cu favoriţii lor.
Stade de France: pe lista teroriștilor
În urma atentatelor din Franța de anul trecut, Stade de France a fost închis mai bine de o săptămână. De altfel, după 13 noiembrie, preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional, în urma atentatelor comise la Paris, soldate cu aproape 130 de morţi.
Stade de France era pe lista teroriștilor, dar deturnarea bombelor inițiale a avut loc în apropierea lui! Până să atace „inima sportului francez”, atunci, 80.000 de oameni au fost evacuați de pe stadion, iar imnul național “La Marseillaise” a fost cântat de toți în drum spre ieșire. Și jucătorii germani s-au alăturat francezilor. Pe Stade de France se juca amicalul Franța – Germania. Deflagrațiile au avut loc în afara stadionului, dar s-au auzit atât în tribune, cât și la TV, în timpul transmisiunii în direct a partidei.
CITEȘTE ȘI: 10 iunie 1996 - 10 iunie 2016! 20 de ani de la golul care îngenunchea Generaţia de Aur
Președintele francez Francois Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de urgență de pe Stade de France, de forțele de securitate. Și ministrul de interne era împreună cu șeful statului francez la meci. Printre miile despectatori s-a instalat panica, dar poliția și jandarmii i-au dirijat mai intâi pe peluza terenului. Suporterii care se refugiaseră pe gazon după explozii au fost evacuați de forțele de ordine.
Apoi, în timpul evacuării, mii de persoane au început să cânte la unison imnul Franței, La Marseillaise, pentru a transmite că francezii sunt uniți și luptă împotriva terorismului.
Topul celor mai parșive zodii! Oamenii au de multe ori două fețe, dar ele au o infinitate de măști. Te trădează și te mi... Horoscopul zilei, 11 iunie 2016. Scorpionii traversează o perioadă foarte bună din punct de vedere sentimental...