Antena Căutare

Ca să ajungă în Rai își atârnă morții în crestele munților! „Pe stânca aia de acolo se odihnește mama și mai sus e bunicul...”

Toată lumea știe vorba aceea cu „câte bordeie, atâtea obiceie”. Totuși, doar turiștii tari de înger se avântă în locul unde morții stau în munți.

Toată lumea știe vorba aceea cu „câte bordeie, atâtea obiceie”. Totuși, doar turiștii tari de înger se avântă în locul unde morții stau în munți.

Totul se întâmplă în Filipine, într-un oraș numit Sagada. Aici, din generație în generație s-a transmis o tradiție pe cât de bizară, pe atât de interesantă.

Tribul Igorot și bizareriile sale

La ei, morții nu se îngroapă. Se bagă în cutii mici de lemn și apoi se agăță de munți. Da, ai citit bine, creștinule!

Când cineva moare, corpul lui se așază în poziție fetală, fiindcă așa cere tradiția: doar așa ajunge mai aproape de găsirea liniștii veșnice.

Fiecare familie din trip are un cod de culori, iar sicriul de lemn poartă semnele, simbolurile și culorile specifice. Totul ca să poată tinerele generații să își privească și să identifice strămoșii.

În plus, se crede că doar așa sufletul este mai aproape de Rai!

Atenție, însă! Doar cei morți din cauze naturale aveau acest privilegiu de a fi atârnat în munți. Motivul? Cei decedați din cauza bolilor, de exemplu, nu aveau ce căuta aici. Ar fi adus doar ghinion tribului.

Nepoții pot face poze cu bunicii care nu mai sunt

Și totuși, de ce nu îi îngroapă?

Fiindcă în tribul Igorot există o credintă potrivit căreia corpurile neînsuflețite ce sunt îngropate ajung mai repede în contact cu apa și deci, putrezesc mai repede.

Azi, tradiția parcă începe să moară, căci filipinezii preferă acum să adopte stilulb de viață modern.

Iar sicriele din Sagada atârnă acolo, sus în munți, ca să amintească tuturor de sufletele care azi nu mai sunt, dar care veghează pentru binele tribului.

Când noi „ne-ncălțam cu fesul”, ei inventau discoteca. Povestea locului care a atras milioane de români de-a lungul timp... N-a mai ținut cont de nimic și a trecut la acțiune! Flotări în costum de baie, în centrul orașului!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x