Astăzi, şmecherii sunt peste tot, dar ceea ce îi face “vizibili” cu adevărat sunt maşinile de fiţă. Imaginaţi-vă cum arăta o scenă ca asta în urmă cu mai bine de un secol
În 1913, Bucureştiul nu era un oraş sufocat de maşini. Abia dacă zăreai câte un autoturism pe ici pe colo, iar puştii alergau în spatele lui doar-doar să mai vadă puţin minunea. Astăzi, Micul Mare Paris are undeva la 450 de maşini la mia de locuitori. Uimitor, nu-i aşa?
Probabil vă întrebaţi care e treaba cu anul 1913. Ei bine, fotografia de mai jos întruchipează ceea ce astăzi am numi “şmecherul de Dorobanţi”. Caracteristici: maşină scumpă, şofer personal, ţigara în colţul gurii, hainele scumpe şi privirea de superioritate.
Dar imaginea surprinde perfect şi discrepanţa dintre clasele sociale: printre autoturismele luxoase şi hainele de fita îi putem vedea şi pe cei care doar privesc de pe margine “norocul” altora.
Se pare că fotografia a fost realizată pe şoseaua Ştefan cel Mare, cunoscută de-a lungul timpului ca o arteră comercială. Aceasta începe din Dorobanţi, de la Perla, şi se sfârşeşte la Piaţa Obor.
Primar la vremea aceea, aşa cum scrie şi pe spatele fotografiei document, era Grigore Gh. Cantacuzino, politician conservator român, fiul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino și fratele lui Mihail G. Cantacuzino. A rezistat, însă, la cârmă Bucureştiului doar câteva luni, din martie până în decembrie 1913.
SURSA FOTO: art-historia.blogspot.com
Gata, nu te mai poți ascunde! Aplicația care îți spune cine te sună cu număr necunoscut. Iată cât de simplu este... Și tu faci greșeala asta? De ce este periculos să usuci rufele în casă!...