Antena Căutare

Ce au spus marii scriitori inainte sa moara. Lord Byron: "Acum ma duc sa dorm putin"

Au zamislit capodopere. In versuri ori in proza. Inainte sa paraseasca aceasta lume au vrut sa demonstreze ca si in ultimele secunde raman niste genii.

Inainte sa treaca in lumea celor drepti, marii scriitori au lasat vorbe de duh, la propriu si la figurat.

James Joyce

"Ma, chiar nu ma intelege nimeni?". Celebrul irlandez, autorul lui "Ulysses" (1922), a decedat la Zurich, victima a unei peritonite netratate. Medicii ii spusesera ca totul este Ok. Privindu-si sotia si fiul, James i-a intrebat daca ei picep ca durerile sunt insuportabile.

Jane Austen

"Acum, in ultimele clipe, ce iti doresti?", a intrebat-o sora pe autoarea superbei "Mandrie si prejudecata". "Vreau doar sa mor!" Jane s-a stins putin dupa ce a implinit 40 de ani. Cercetarile recente au stabilit ca ar fi decedat din cauza tuberculozei bovine, o boala pe care ar fi contactat-o in urma consumului de lapte nepasteurizat.

Franz Kafka

"Ucide-ma! Sau ve fi un asasin!" Cu aceste cuvinte i s-a adresat zamislitorul "Procesului" medicului sau. Bolnav grav de tuberculoza, Kafka, trecut, usor, de 40 de ani, avea dureri groaznice. Doctorul refuza sa-i mai dea morfina.

Charlotte Bronte

"Nu voi muri, nu-i asa? El (n.r. - Dumnezeu) nu ne va desparti!" Dupa ce ezitase ceva vreme, Charlotte acceptase sa-i dea mana lui Arthur Bell Nicholls, cel care o iubea. In iunie 1854 cei doi s-au casatorit. Autoarea lui "Jane Eyre" a ramas, imediat, gravida. Deceda pe 31 martie, anul urmator, cu copilul nenascut in pantece, din cauza tifosului contactat de la o slujnica. Cuvintele de adio erau un regret asupra faptului ca petrecuse, la 39 de ani, putine luni ca sotie si nu apucase sa devina mama...

Truman Capote

Celebrul scriitor american deceda, la 59 de ani, in 1984, in urma unui cancer de ficat. Cenusa sa era furata in noapte de Halloween, dar "returnata" sase zile mai tarziu. "Sunt, eu, Buddy si mi-e frig", au fost ultimele sale cuvinte. "Buddy" era alintul sau din copilarie.

Emily Dickinson

"Trebuie sa o iau inainte. Boala ma ajunge din urma". Celebra scriitoare s-a stins la 56 de ani, dupa ce a luptat, in zadar, cu boala, vreme de doi ani si jumatate.

Lev Tolstoi

Plecat de acasa, de la faimoasa resedinta de la Iasnaia Poliana, tocmai pentru ca dorea sa renunte la stitul de viata aristocrat, autorul romanului "Razboi si pace" a decedat, la 82 de ani, in gara "Astapovo". Dormea pe unde apuca, traia printre oamenii de rand. Tocmai de aceea ultimele sale cuvinte au fost "iubesc atat de multe lucruri si atat de multi oameni"...

Anton Cehov

Marele prozator si dramaturg rus s-a stins in Germania, la un sanatoriu, atins de tuberculoza. Boala escaladase puternic in ultimii ani. "E atat de mult timp de cand n-am mai baut sampanie. Doctore, imi dai un pahar?"

Lewis Carroll

"Da altcuiva pastilele astea! Eu nu mai am nevoie de ele". Autorul lui "Alice in Tara Minunilor". Matematician, poet si om de stiinta.

Lord Byron

Unul dintre cei mai pedanti si mai cool scriitori din istorie. Vesnic implicat in scandaluri, avea sa decedeze in 1824, cand se pregatea sa lupte contra turcilor. Cu o seara in urma, aiurind de la puternica-i febra, le spunea prietenilor: "Acum ma duc sa dorm!"

Goethe

Despre marele scriitor german s-a spus ca inainte de a deceda a rostit celebrele "Licht, Mehr Licht!" ("Lumina, mai multa lumina") . Unii au afirmat ca aceasta era dorinta lui de a cunoaste mai mult, de a sti, altii ca fiind si un om de stiinta ce studiase efectele luminii, dorea sa mai vada, pentru ultima data, cum "cad" razele in incapere. In realitate, el s-a adresat nurorii lui. "Olguta, te rog, da-mi manuta ta cea mica. Vreau sa-i mai simt caldura!" Era 22 martie 1832.

Calatorie spre centrul... Universului! Pentru "doar" 55.000 de euro... OZN-urile exista! Autoritatile din Peru au infiintat un birou special pentru investigarea acestora...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x