- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), trage un semnal de alarmă în ceea ce privește anumite alimente înainte de 1 mai.
Citește și: 1 mai în București. Unde ai voie să faci grătar
Avertisment ANPC. Ce alimente recomandă să nu achiziționăm de 1 mai
Tradiția de Ziua Muncii este una ”respectată” de cei mai mulți dintre români. Aceștia se adună împreună cu apropiații pentru a petrece ziua în aer liber și făcând grătar.
În prag de 1 mai, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor recomandă evitarea produselor din carne tocată. Acesta îi îndeamnă pe consumatori să fie foarte atenți la calitatatea cărnii, la eticheta pusă și la proveniența acesteia.
„Nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene.
Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare!
Refuzați produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită!
Nu cumpărați produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!
La cumpărarea berii, verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.
În cazul în care petreceți ziua de 1 Mai în zone de agreement, e bine să fiți atenţi la câteva aspecte:
Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume:
- existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;
- etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc.
De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.
Acordați atenție prețului afișat și verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Și un ultim sfat, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorăți să reclamați calitatea/siguranța unui produs”, a precizat Paul Anghel, director ANPC.
Aceste sfaturi sunt utile nu doar înainte de sărbători, ci în fiecare zi. Consumatorii trebuie să fie foarte atenți la produsele pe care le achiziționează și pe care intenționează să le mănânce. Neglijența poate duce la probleme grave de sănătate.
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante... Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal...