În Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși merg la slujbele speciale care se săvârșesc în această săptămână, cunoscute și sub denumirea de denii.
Aceste slujbe sunt săvârșite de preoții de luni până sâmbătă în Săptămâna Patimilor. Aceasta este ultima săptămână de post din Postul Paștelui și mulți credincioși aleg chiar să țină post negru, adică doar cu apă și fără mâncare.
Citește și: Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Care e programul slujbelor în Săptămâna Mare
Deniile încep chiar din seara de Florii, în duminica de dinaintea Paștelui. În zilele de luni, marți și miercuri din Săptămâna Mare, preoții țin Liturghia darurilor mai înainte sfințite. În Joia Mare, preoții oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare și Vecernia. În Vinerea Mea, zi aliturgică, nu se ține Sfânta Liturghie, iar seara este oficiată slujba Prohodului Domnului. În timpul acestei slujbe, se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf.
Iată care e programul slujbelor din Săptămâna Mare pe ore la majoritatea bisericilor.
Luni și marți
Orele 07:00 - 09:00 - Ceasurile și Vecernia.
Orele 17:30 - 19:30 - Slujba de Denie (Utrenie cu rânduială specială).
Miercuri
Orele 07:00 - 09:00 - Ceasurile și Vecernia.
Orele 17:30 - 19:30 - Slujba de Denie (Utrenie cu rânduială specială).
Joia Mare
Orele 07:00 - 10:30 - Ceasurile și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.
Orele 17:30 - 20:30 - Denia celor 12 Sfinte Evanghelii.
Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024, tradiții și obiceiuri. Când este și ce rugăciuni se spun
Vinerea Mare
Orele 06:30 - 09:00 - Ceasurile Împărătești și Vecernia Scoaterii Sfântului Epitaf.
Orele 17:30 - 21:30 - Denia cu Prohodul Domnului.
Sâmbăta Mare
Orele 07:00 - 10:30 - Ceasurile și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.
Orele 00:00 - 04:30 - Slujba Sfintei Învieri (Utrenia și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gura de Aur).
Ce tradiții se păstrează în Săptămâna Patimilor
În Lunea Mare se începe curățenia generală, se aerisește, se spală, se calcă și se repară tot ce este de reparat în casă.
În Marțea Mare, se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamurile și se orânduiesc treburile din jurul casei. Potrivit sursei menționate anterior, doar până miercuri se mai poate spăla și călca. De asemenea, după această zi, bărbații își ajută soțiile la treburile gospodărești.
Citește și: Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Joia Mare este ultima zi în care se pot pomenii morții. Gospodinele participă la slujbă și își fac rugăciunile. Tot în această zi credincioșii se spovedesc și se împărtășesc.
După slujba de joi, gospodinele se apucă de copt pasca și cozonacii. De asemenea, în Joia Mare se vopsesc ouăle, culoarea roșie reprezentând sângele Mântuitorului.
Potrivit credinței populare, ouăle vopsite în această zi și mâncare de Paște apără de necaz, durere și suferință. Coaja ouălelor se îngroapă acolo unde de regulă pășunează vitele, astfel considerându-se că acestea sunt apărate de deochi.
În Vinerea Mare se ține post negru, în amintirea patimilor Mântuitorului. Cei care nu pot ține post negru trebuie să știe că nu se mănâncă urzici și nici oțet, deoarece Hristos a fost biciuit cu urzici și acestuia i s-a oferit oțet în loc de apă. Totodată, este o zi de odihnă, în care nu se fac treburi în gospodărie.