Antena Căutare

Ce fel de clima avea pamantul in urma cu un milion de ani? Raspunsul se ascunde sub gheata din Antarctica

Un lac care se afla la trei kilometri adancime sub gheata Antarcticii ar putea dezvalui cum aratau cum adevarat viata si clima pe pamant in urma cu mai bine de un milion de ani.

Saptamana viitoare, un grup de cercetatori britanici va ajunge in Antarctica pentru a cerceta lacul Ellsworth, care se afla sub gheata Antarcticii.

70 de tone de echipament ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa afle adevarul despre trecutul Terrei. Peste gheata, va fi turnata o cantitate de apa fiarta cu ajutorul careia se va face o gaura. Astfel se vor putea face mai multe analize.

Cercetatorii se asteapta ca, in urma testelor, sa fie descoperite mai multe forme de viata care au existat pe pamant inainte ca lacul sa fie acoperit de gheata si ce fel de clima avea pamantul. De asemenea, vor incerca sa explice cum este posibil sa existe viata intr-un mediu atat de rece. Pentru oamenii de stiinta acest indiciu ar putea reprezenta un prim pas in incercarea de a cauta viata sub pamant.

O operatiune similara a mai avut la Vostok, un alt lac de sub Antarctica, insa echipa alcatuita din cercetatori rusi a intrerupt operatiunea in urma cu mai multi ani din cauza unor probleme tehnice.

Procesul de sapare dureaza proximativ opt ore, insa echipa va petrece trei luni in unul din cele mai reci locuri de pe pamant la temperaturi mai scazute de -25C.

,,De aproximativ 15 ani planuim sa exploram aceasta lume ascunsa. Abia acum avem tehnologia necesara sa spargem cea mai groasa gheata a Antarcticii si sa luam mostre fara sa contaminam acest mediu curat'' a declarat profesorul Martin Siegert, de la Universitatea Edinburgh.

,,Acestea sunt limitele in incercarea de a cauta viata pe planeta noastra...nu stim exact ce vom gasi, dar putem presupune ca vom descoperi diverse forme de viata'', a mai adaugat profesorul.

Sursa: telegraph.co.uk

Foto: sciencedaily.com

VIDEO! Tablouri semnate de Matisse, Picasso si Modiglian, aruncate la gunoi... Lege: Jocheii nu mai au voie sa-si biciuiasca caii de mai mult de 8 ori...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x