Antena Căutare

Ciuperca zombi este reală. Scopul ei este să invadeze corpul gazdei și să-i controleze comportamentul. Unde se găsește

Filmele și jocurile sunt, de cele mai multe ori, inspirate din natură. Și da, ciuperca zombi există în realitate.

Galerie
Ciuperca zombi este reală. Scopul ei este să invadeze corpul gazdei și să-i controleze comportamentul | Profimedia

Un anumit gen de ciuperci parazite a devenit cunoscut pentru că obișnuiește să captureze insectele mai mici și să le transforme în zombi. Cum se întâmplă acest lucru?

Citește și: Un pește dat dispărut despre care se crede că a trăit acum 420 de milioane de ani a fost găsit în viață. Imagini cu „fosila vie”

Ciuperca zombi este reală. Cum arată și unde se găsește

Ophiocordyceps este un gen de ciuperci din familia Ophiocordycipitaceae.

Articolul continuă după reclamă

Ciupercile Ophiocordyceps au fost denumite și zombi din cauza modului în care își infectează și își controlează prada, scrie Iflscience.com.

Cu alte cuvinte, odată intrată înăuntrul pradei, ciuperca parazitară afectează sistemul nervos și îi influențează, de fapt, comportamentul gazdei sale.

Ulterior, ciuperca parazitară va exploda din corpul gazdei sale și își va răspândi sporii.

Scopul ciupercii zombi este, în esență, de a infecta cât mai multe gazde posibil, așa că își împrăștie sporii pe sol, unde se poate atașa de alte organisme și unde își poate repeta procesul.

Acesta este motivul pentru care insectele infectate se găsesc adesea prinse pe crengi la înălțimea solului, acolo unde ciuperca are cea mai mare întindere.

Din natură, s-au inspirat și producătorii unor seriale care acum sunt de succes sau ai unor jocuri video.

„Această ciupercă este cea care pătrunde în mintea insectelor și le modifică complet comportamentul”, a spus un creator de jocuri video într-un interviu pentru presa străină.

Din cele 600 de ciuperci Ophiocordyceps estimate, doar 35 dintre ele sunt cunoscute că au abilități de a crea zombi.

Citește și: Câinele care a stârnit mila internauților. Are capul inflamat și e vizibil în suferință. Ce s-a întâmplat după ce a fost găsit așa

Deși toate studiile științifice arată că ciupercile Ophiocordyceps nu au practic niciun impact asupra oamenilor, pentru că temperatura noastră corporală este prea mare pentru ele, sunt voci care spun că schimbările climatice modifică natura acestor ciuperci producătoare de spori.

Așadar, un specialist în boli infecțioase de la Johns Hopkins Medicine, Shmuel Shoham, avertizează că acest lucru s-ar putea schimba în următorii ani.

„Pe măsură ce Pământul se încălzește, există îngrijorarea că schimbarea dintre temperatura mediului și temperatura corpului nu va fi la fel de drastică”, a spus el pentru National Geographic.

„În mod ipotetic, asta ar face mai ușor ca ciupercile care au evoluat să reziste la temperaturi exterioare mai calde și să poată supraviețui și în interiorul corpului uman”, a explicat el.

Citește și: Un nor spectaculos care a creat iluzia unui OZN și-a făcut apariția pe cerul din Turcia. Care e explicația meteorologilor

În 2007, Candida auris, o specie fungică capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită și ulterior răspândită pe trei continente. Oamenii de știință se tem că s-a datorat creșterii temperaturilor.

În timp ce impactul său a fost unul minim asupra oamneilor cu sisteme imunitare sănătoase, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat că aproximativ 30-60% dintre pacienții infectați, posibil cu probleme de sănătate subiacente, au murit, mai scrie Nypost.com.

„Dacă ciuperca ar vrea cu adevărat să infecteze mamiferele, ar fi nevoie de milioane de ani de modificări genetice”, a mai adăugat specialistul.

Un pește dat dispărut despre care se crede că a trăit acum 420 de milioane de ani a fost găsit în viață. Imagini cu „fos... Ce este puful alb din peria de păr, ce apare după ce te-ai pieptănat. Mulți credeau că sunt scame, dar adevărul e altul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x