Antena Căutare

Conacele Dalles şi Mociorniţă, aflate în apropiere de Bucureşti, scoase la vânzare

Conacele Dalles, din judeţul Dâmboviţa, şi Mociorniţă, reşedinţă toscană din judeţul Giurgiu, sunt scoase la vânzare prin Artmark Historical Estate.

Conacul Dalles, aflat la 73 de kilometri faţă de Bucureşti, în comuna Bucşani, a fost finalizat în anul 1890. Cu o suprafaţă construită de aproximativ 300 de metri pătraţi, cu şase camere, pe un teren de circa 1.700 de metri pătraţi, are un preţ de pornire de 285.000 de euro şi este estimat la 320.000 - 350.000 de euro.

În secolul XIX, familia Dalles se număra printre cele mai bogate din Vechiul Regat. Negustor de origine greacă, Ioan G. Dalles a dobândit o avere impresionantă, în principal, datorită comerţului cu cereale. În 1862, Dalles a cumparat de la prinţesa Cleopatra Trubetzkoy (Ghika) moşia de la Bucşani, pe care a transformat-o în reşedinţă permanentă a familiei. Boierul a fost iubit de oamenii locului, el implicandu-se activ şi constant în viaţa comunităţii, ajutând oamenii în vremurile de nevoie, construind şi modernizând satul: biserica, şcolile, spitalul, moara, parcul care îi poartă numele. Se spune ca, la 1907, în timpul răscoalei, sătenii din Bucşani au sărit cu furci şi coase nu împotriva moşierilor Dalles, ci ca să îi apere de valul de nemultumiţi veniţi din împrejurimi.

Conacul Dalles (Foto: Gabriel Ghizdavu)

Rămasă singură, soţia, Elena, şi-a scris testamentul pe 16 Mai 1918, lăsând o mare parte din avere Academiei Române pentru înfiinţarea fundaţiei Dalles, ce va deveni un important centru pentru cultură şi artă cunoscut sub numele de Sala Dalles. Ea a murit, trei ani mai târziu, la vârsta de 72 de ani.

Articolul continuă după reclamă

În prezent, cochetul conac este renovat complet în urma unui proces complex de consolidare şi restaurare, este complet finisat, mobilat şi utilat în aşa fel încât să îi păstreze caracterul boieresc, dar care oferă în acelaşi timp tot confortul necesar omului modern. Faţada principală albă este marcată de decoraţiunile viu colorate de sub şarpantă şi de decoraţiunile din lemn sculptat, toate atent şi frumos restaurate.

Conacul Dalles (Foto: Gabriel Ghizdavu)

Imobilul este astăzi locuit şi dispune de toate utilităţile şi beneficiile necesare vieţii moderne.

Conacul Mociorniţă din comuna Singureni, judeţul Giurgiu, se află la 30 de kilometri de Bucureşti şi are un preţ de pornire de 600.000 de euro.

Cu 765 de metri pătraţi construiţi, pe un teren de 8.500 de metri pătraţi, cu 13 camere, valoarea lui este estimată la 700.000 - 750.000 de euro.

Conacul Mociorniţă (Foto: Gabriel Ghizdavu)

Domeniul Mociorniţă se află pe malul râului Neajlov. El cuprinde conacul construit în anii ‘20, şi extins în anii ‘40 de ministrul plenipotenţiar Renato Bova Scoppa, ambasador al Italiei în România în perioada 1941-1945, care l-a transformat în reşedinţa sa de vară.

Clasat ca monument istoric de importanţă locală în Lista Monumentelor Istorice, conacul îmbină din punct de vedere arhitectural elemente stilistice locale (turnul fortificat şi masivitatea specifice culelor, locuinţe fortificate cu rol de apărare dar şi de locuire) şi mediteraneene, specifice Toscanei - porticurile cu arcade şi punerea în valoare a relaţiei interior-exterior.

Conacul Mociorniţă (Foto: Gabriel Ghizdavu)

În 1945, Renato Bova Scoppa a vândut proprietatea Margaretei Mociorniţă, fiica cea mare a celebrului antreprenor din România interbelică. Dumitru Mociorniţă (1885-1953) a fost cel mai important producător din industria pielăriei. În 1948, conacul a fost naţionalizat şi a funcţionat în perioada comunistă ca primărie, şcoală şi dispensar.

După 2000, a fost retrocedat moştenitorilor Margaretei Mociorniţă, care l-au vândut în 2003 actualilor proprietari. În 2004, conacul a fost clasat ca monument istoric de clasă B şi, în acelaşi an, Parcul Natural Comana din vecinătate a fost declarat arie protejată. Noii proprietari au renovat conacul şi au transformat domeniul într-o fermă ecologică. În prezent, este complet utilat şi mobilat, fiind perfect funcţional.

Sursa : news.ro

2020, ce ai cu noi? Doar trei luni și omenirea duce o cruce grea... Actori şi tehnicieni ai Teatrului „Gong” din Sibiu vor citi vârstnicilor poveşti prin telefon...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x