Antena Căutare

Fără lacrimi și regrete! Crucile cu “texte morbide”, înlocuite cu mesaje haioase: Povestea Cimitirului Vesel de la Săpânța

În zilele noastre, pierederea unei ființe dragi este asociată cu un eveniment extrem de trist. În realitate, credeau strămoșii noștri daci, trecerea în neființă era socotită drept un lucru vesel. De aici vine inspirația pentru "Cimitirul Vesel de la Săpânța".

Cimitirul Vesel de la Săpânța

În zilele noastre, pierederea unei ființe dragi este asociată cu un eveniment extrem de trist. În realitate, credeau strămoșii noștri daci, trecerea în neființă era socotită drept un lucru vesel. De aici vine inspirația pentru "Cimitirul Vesel de la Săpânța".

Istoria lui datează din 1935, atunci când a fost realizat primul epitaf cu mesaj. Artizanul acestui cimitir este artistul popular Stan Ion Pătraș, care a mizat pe talentul său de pictor, poet și sculptor și a realizat ceea ce avea să fie una dintre cele mai populare atracții turistice ale Maramureșului.

Articolul continuă după reclamă

Moartea la Săpânța, un motiv de veselie

Inspirat de priveghiurile din sat, la care lua parte negreșit, acolo unde, pe lângă pomana cu mâncare și băutură care există și astăzi, era regula monologului despre defunct. Nu cu lacrimi, nu cu regrete, ci cu glume și zâmbete, totul pentru a-i păstra mortului o amintire cât mai frumoasă.

Fiecare cruce a fost cioplită, vopsită în albastru și personalizată cu un text vesel

Ce a făcut omul nostru? Ei bine, s-a apucat să lățească partea laterală a crucilor și a făcut loc pentru epitaf. Așa a ajuns ca fiecare cruce să beneficieze de o pictură reprezentativă pentru viața sau moartea defunctului, însoțita de versuri care să descrie imaginea. Pe fundal albastru, devenit ulterior "albastrul de Săpânța", Stan Ioan Pătraș a contruit o atracție turistică unică în Europa. Stilul său savuros de a-i descrie pe cei trecuți la cele sfinte a stârnit zâmbete.

Epitafurile, însemnând poeziile haioase despre cei decedați, a fost continuate chiar și după moartea "cioplitorului" Stan Ioan Pătraș. La moartea artistului popular care a creat crucile cu mesaj vesel din Săpânţa, în 1977, Dumitru Pop, ucenicul său, a continuat tradiţia în casa-muzeu a maestrului său.

Pe crucea lui Stan Ioan Pătraș, fondatorul cimitirului, sunt scrise următoarele:

De cu tînăr copilaș

Io am fost Stan Ion Pătraș
Să mă ascultați oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni

Cîte zile am trăit
Rău la nime n-am dorit
Dar bine cît-am putut
Orișicine mi-a cerut

Vai săraca lumea mea
Că greu am trăit în ea

În prezent, la Cimitirul Vesel de la Săpânța, există aproximativ 800 de astfel de cruci cu mesaje vesele. Printre cele mai populare este cel de la intrare, dedicat unei "soacre":

Sub această cruce grea

Zace biata soacră-mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu și cetea ea.
Voi care treceți pă aici
Încercați să n-o treziți
Că acasă dacă vine
Iarăi[sic] cu gura pă mine
Da așa eu m-oi purta
Că-napoi n-a înturna
Stai aicea dragă soacră-mea

Isterie pe Facebook, după ce s-au viralizat nişte mesaje stupide! Ce trebuie să ştii despre postările care au făcut furo... Tatăl miresei a oprit brusc nunta și s-a dus la unul dintre invitați! Toți au început să plângă când au aflat motivul!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x