Antena Căutare

Cum arăta Revelionul pentru Elena și Nicolae Ceauşescu. Ce mâncăruri și băuturi aveau pe masă și ce cadou îi făcea Tovarășul soției sale

Pentru Elena și Nicolae Ceaușescu, Revelionul era, firește, cu mult diferit față de cel al românilor de rând, care făceau eforturi pentru a-și procura alimente pentru masa de sărbătoare. De pe masa cuplului prezidențial nu lipseau anumite feluri de mâncare și băuturi preferate.

Pentru Elena și Nicolae Ceaușescu, Revelionul era, firește, cu mult diferit față de cel al românilor de rând, care făceau eforturi pentru a-și procura alimente pentru masa de sărbătoare. De pe masa cuplului prezidențial nu lipseau anumite feluri de mâncare și băuturi preferate.

La masa de Revelion, la care cuplul Ceaușescu stătea alături de cei mai importanţi reprezentaţi ai nomenclaturii, se serveau, între altele, mâncărurile tradiţionale româneşti, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf – alimente ce nu lipseau, oricum, de la mesele de sărbătoare.

Participanţi la aceste petreceri susţineau că Elena Ceauşescu obișnuia să bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta.

Pe de altă parte, lui Nicolae Ceauşescu îi plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura, dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele.

De asemenea, la Revelionul cuplului Ceaușescu se mai servea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită.

Petrecerea era „condimentată” de cei mai în vogă artişti ai vremii. De obicei, masa se încheia până la ora 02.00, când cuplul Ceauşescu se retrăgea la culcare, potrivit adevarul.ro.

Arhitectul Camil Roguski, care a fost omul de casă al soţilor Ceauşescu - cel care se ocupa în fiecare an de împodobirea brazilor şi de primi­rea cadourilor de Crăciun şi Anul Nou - a povestit de multe ori cum sărbătoreau cei doi sfârşitul fiecărui an.

„Îi făceam po­mul de Crăciun, trebuia să se simtă mirosul de pădure, adu­ceam două maşini mari de cetină. Puneam numai glo­buri albe, im­podobeam brazii de la fiecare vilă a lui, nu puneam dulciuri sau luminiţe electrice, pentru că nu ne dădeau voie pompierii. Printre brazi puneam ani­male sălbatice împăiate pentru că-i plăceau lui Cea­usescu. De Re­velion, fa­milia Cea­usescu nu făcea ceva ieşit din comun, ba din con­tra, era vorba de ceva banal. Se uitau la televizor, urmăreau amândoi discursul lui. Lui Ceauşescu îi plăcea să se vadă la televizor”, povestea arhitectul Roguski.

De asemenea, Elena și Nicolae Ceaușescu obișnuiau să primească tot felul de daruri.

„Aproape toţi trimiteau nişte prostii. De exemplu, au primit un covor pe care scria «Să trăiţi Tovaraşu’ Ceauşescu». Şi te ştergeai cu picioarele pe nasul lui. Tablouri făcute după fotografiile lor, tractoare, lucruri inutile. În ultimul an s-a luat hotărârea ca noi să trimitem fiecărui judeţ în parte o lista cu obiecte de care aveam nevoie prin mobilarea sau decorarea celorlalte case şi palate ale lui Ceauşescu. Mobilă, obiecte decorative, ceva care să fie de folos. Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai făceam câte o ex­pozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau să le vadă. De fiecare data Ceauşescu îi lua Elenei câte un buchet de flori”, mai povestea Camil Roguski.

Arhitectul Camil Roguski a decedat în anul 2012.

Baba Vanga a făcut predicții cutremurătoare pentru România anului 2019! Pericol imens și eveniment istoric în Rusia! Nim... Emoții mari pentru un cuplu de români! Sfântul Vasile le-a îndeplinit cel mai mare vis. Au devenit părinţi după 26 de an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x